fbpx Две нови зарядни станции за електромобили в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Две нови зарядни станции за електромобили в София

Две нови зарядни станции за електромобили пред сградите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София откри днес министър Делян Добрев. Станциите са изградени и инсталирани от ФУЛЧАРДЖЪР България АД по съвместен проект със Столична община и ЧЕЗ България. С това броят на зарядните станции на компанията в столицата се увеличи на 9.

До края на август икономическото министерство ще внесе в парламента Национален план за действие в подкрепа на развитието на електромобилния транспорт у нас, съобщи при откриването министър Делян Добрев. Планът предвижда собствениците на електромобили да не закупуват винетки и да не плащат такса за регистрация на автомобила. Возилата на ток ще могат да се движат свободно в бус лентите. По време на церемонията министър Добрев подчерта значимостта на използването на електромобили, чието зареждане за пробег от 150 км струва едва 12 лева, което е почти два пъти по-малко от зареждането на дизелов автомобил от същия клас.

„Изграждането на зарядна инфраструктура за електрически превозни средства е от ключово значение за навлизането на електромобилите в България“, каза Весела Шаранкова, изпълнителен директор на ФУЛЧАРДЖЪР България. Според нея непрекъснатото покачване на цената на петрола неминуемо води до използването на алтернативен транспорт. Електромобилите са точно тази алтернатива, която е не само икономически по-изгодна, а е и с нулеви вредни емисии за околната среда.

„Европейските страни обръщат все по-сериозно внимание на екологичния транспорт в градски условия, а България развива този сектор успоредно с европейските си партньори“, коментира още Весела Шаранкова. Според нея това до голяма степен се дължи на готовността на местната власт за стимулиране използването на електромобилен транспорт и подкрепата за изграждането на необходимите зарядни станции.

Освен в столицата, ФУЛЧАРДЖЪР България разгръща изграждането на зарядни станции за електромобили и в страната. Проектът за Добрич, където компанията вече откри такава станция, предвижда инсталиране на още 20. В края на месец август предстои откриването на станция в Стара Загора, а плановете за тази общината са тяхната бройка да достигне 100. ФУЛЧАРДЖЪР България е в процес на проучване за монтирането на 7 електрозарядни станции в Община Несебър и 5 в Русе.