fbpx Едва 6% от работещите жени са сред най-добре платените | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Едва 6% от работещите жени са сред най-добре платените

Едва 6% от работещите жени са сред най-добре платените

Едва около 6% от всички заети жени са сред топ десет на най-високоплатените служители. За сравнение 13% от работещите мъже попадат в тази група. Това показва част от анализа на международния сайт за сравнение на заплати Paylab.com, Paylab проследява заплащането на жените. Словения е с най-голям процент жени в сегмента с най-високо заплащане (8%).

Разликата в заплащането между мъжете и жените е постоянен проблем в световен мащаб. Почти навсякъде по света средната заплата на мъжете е по-висока от тази на жените. Това до голяма степен се дължи на факта, че жените обикновено работят в професии с по-ниско заплащане. Разпределението на жените по отношение на границите на индивидуалната заплата значително се различава от това на мъжете. Докато значително по-висок процент от жените извършват работа, попадаща в групата с най-ниски доходи, в същото време, в сравнение с жените, по-висок процент от работещите мъже извършват работа, за която получават най-високата заплата на пазара. Донякъде причината за това е, че само малка част от жените заемат топ мениджърски позиции. Това

Да имаш мениджър мъж е два пъти по-често срещано, отколкото да имаш мениджър жена. Естествено, ръководните позиции получават по-добро възнаграждение. 
До голяма степен причината се корени в това, че в исторически план жените не са имали толкова добри условия за кариера, колкото техните колеги мъже. От друга страна, работодателите често се сблъскват с факта, че жените не са толкова заинтересовани от тези позиции, колкото мъжете. Например, работещите майки са склонни да избягват по-високо платените ръководни позиции, които са емоционално изискващи и времеемки и трудно се комбинират със семейния живот. 
Интересно е, че има разлики дори когато сравняваме заплатите в най-високия децил на най-добре платените жени и техните колеги мъже. Средно възнаграждението на тези жени достига само 78% от средната заплата на най-високоплатените мъже. До голяма степен това се дължи на факта, че жените много по-често заемат ръководни длъжности в по-малко прогресивните отрасли на икономиката като администрация и нетехнически позиции, което също оказва влияние върху цялостната статистика.

Разликите в заплатите варират по държави

Като цяло най-значими разлики в заплащането между мъжете и жените има в България, Чехия и Словакия, където средната разлика в заплатите е от 28 до 30% в полза на мъжете. За разлика от тях, Хърватия и Словения са страните с най-малка разлика – средно от 10 до 11%.
Изборът на професия и амбициите за кариерно развитие имат най-голямо влияние върху заплатите

За жените изборът на професия оказва най-голямо влияние върху техните заплати, тъй като всяка позиция има определена стойност на пазара на труда. В днешно време не е необичайно жените да изградят кариера на добре платени длъжности. Въпреки това все още е факт, че повечето жени работят на позиции с по-ниско възнаграждение. 

Това обикновено са професии като асистент, рецепционист, медицинска сестра, счетоводител, обслужване на клиенти, поддръжка на клиенти или специалист човешки ресурси, учител, сервитьор, асистент в магазин, социален или административен работник.
15% от всички заети жени получават възнаграждение в най-ниския сегмент (1-ви децил). За разлика от тях само 7% от мъжете попадат в децила с най-ниско платените служители. Сред наблюдаваните страни най-голям дял на жените в сегмента с ниски доходи (1-ви децил) има в Словакия (18 %), Чехия (16 %), България (16 %) и Финландия (16 %).

Важно е да се сравняват заплатите на мъже и жени, работещи на една и съща позиция

Разликата в заплащането би трябвало да е най-малка, когато мъжете и жените заемат една и съща позиция, в един и същ бизнес сектор или в една и съща компания. Тогава заплатата може да се различава само поради разлика в опита или уменията. Разликите в заплатите въз основа на пола са дискриминационни. Компаниите трябва да наблюдават заплатите на мъжете и жените, работещи на една и съща позиция, тъй като мъжете обикновено са по-уверени при договарянето на условията на заетост. До голяма степен това се дължи на факта, че мъжете имат по-високи очаквания за заплата, когато започват работа.