fbpx Електрически автобус тръгва в столицата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Електрически автобус тръгва в столицата

 

Електробусът Е12 на китайската марка Yutong вече се движи по улиците на столицата. Той беше предоставен на Столичен автотранспорт напълно безвъзмездно от Българска автомобилна индустрия, която е дистрибутор и представител на компанията производител Zhengzhou Yutong Bus CO., Ltd. за България, от януари до май, през което време електробусът извършва курсове по маршрут 84 – от летище „Враждебна“ до ул. „Ген. Гурко“ ежедневно, при две работни смени и изминава почти 22 000 км.

Електробусът се е представил повече от отлично и тестовете са показали безупречно поведение както в дните с температури от (-20) градуса, така и в топлите дни с температури над 25 градуса, като през цялото време температурата в салона се поддържа постоянна 19 градуса, което да осигури максимален комфорт на пасажерите.

Въпреки огромната температурна разлика и натоварването, средният разход, който Е12 показа е 99w/h за 100 км или това е разход от 16 лв. за 100 км пробег. За същия пробег един конвенционален автобус има разход от около 80 лв.

Практиката показва, че при нормални метеорологични условия потенциалът на електробуса е за пробег от над 300 км с едно зареждане. Функционалното време за пълно зареждане на батериите от 0 до 100% е 4 часа, което осигурява голяма гъвкавост и удобство за ползвателите, както и ефективност на автобуса.

Освен 4 пъти по-ниските разходи за километър пробег, електробусът пести сериозни средства на данъкоплатците, защото поддръжката му е 3 пъти по-евтина от тази на конвенционален автобус. При електробусите не се налагат охладителни течности, нито подмяна на акумулатори, съединители, маслени или горивни филтри.

По време на презентацията, г-н Тодор Стойков, търговски директор на Българска автомобилна индустрия ЕАД оповести данни от последното проучване на Международната асоциация на градския транспорт, според което до 2020 в стратегията на 19 оператора в 25 града в Европа е залегнала електрификацията на градския транспрот. Той не пропусна да изрази задоволство, че един от тези градове е София. Спроед данни от същото проучване до 2020 година по улиците на Европа трябва да се движат общо 2500 електробуса, което съставлява 6% от целия обществен транспорт. Тенденцията е занапред все повече автобуси да стават електрически с батерии, защото екологичните проблеми започват все повече да изпъкват на преден план на Стария континет. И това не е странно, защото докато вредните CO₂ емисии, които отделя един електробус за 1 км са 0.00 гр., докато CO₂ емисиите, отделяни от конвенционален автобус са 2.2 кг за 1 км. Това влияе пряко върху здравето на хората и екологичното равновесие.