fbpx Фабио Доти – как се става световен бариста шампион на 21 години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фабио Доти – как се става световен бариста шампион на 21 години

Като повечето италианци той е изключително галантен, усмихнат, любезен, с типичната лека сдържаност на ломбардците. Роден е в Бреша, градът, който заедно с Кремона носи историята на цигулките с най-велик звук (Амати, Стадиравари). Фабио обаче носи в себе си невероятната страст на кафето. Имам късмета и привилегията да опитам кафе, което той ми прави в София, в кафетерия Aroma di Gioia, официален представител на италианския бранд кафе August.

Веднага след като завършва училище Фабио Доти постъпва като сервитьор в местен ресторант и само за 5 месеца става негов управител. След това преминава през множество курсове за барман и постепенно започва да си сътрудничи с различни големи ресторанти в града, за да натрупа възможно най-много опит. След година открива света на кафето, където се оказва, че се крие и истинската му страст. Записва се на обучение в AICAF— Accademia Italiana Maestri del Caffè, което продължава 10 месеца. Решава да стане инструктор, за да предаде опита, който вече е натрупал. Преминава курс в Ломбардия и става главен бариста в "Pasticceria Veneto di Iginio Massari”. Там работи една година и след това получава предложение от семейната компания Agust (създадена 1956 г.) да стане неин посланик, което веднага приема. Явно създателите на August са имали усет и нюх, защото през 2017 г. Фабио печели най-голямата титла - световен бариста шампион за 2017 г. със своя авторска напитка, която ни демонстрира в София.

 

„Правих опити девет месеца, докато създам перфектния вкус на напитката, с която спечелих титлата. Отгледах я като мое дете”, казва с усмивка Фабио и демонстрира наистина висш пилотаж. А тя, освен, че има наистина страхотен вкус, представлява и цял спектакъл. Създадена е на основата на специален сорт кафе, към който прибавя ликьор Панетоне (Panettone е изключително ароматен италиански сладкиш с много сушени плодове и се приготвя най-вече за Коледа), специален бадемов ликьор, кора от портокал, през който се филтрира кафето. Атракцията е в сухия лед, който се „взривява” и в който се охлажда напитката, той създава ефекта на парата излизаща от фурната от току-що сготвено вкусно ястие. Накрая се прибавя ароматна пяна.

 

Фабио обича да пътува, да попива култури и нрави, които след това да претворява в кафето, което прави. Разбира се, обожава да пие кафе и на ден консумира по 5-6 чашки. „Когато кафето е късо, няма никакъв проблем да пиете повече”. Той е в България, като част от европейско турне на бранда Agust и ще сподели опита си с български колеги в София и…в града на ракията - Троян. Оказва се, че балканджиите са големи табиетлии и освен страхотната троянска сливова, много държат на качественото кафе.

 

Италианските медии наричат Фабио „кралят на италианското еспресо”, затова не мога да пропусна да ми направи лично едно ristretto. А то се оказва интензивно и в същото време балансирано, успокоително, такова, че няма нужда дори от никаква захар.