fbpx Представяме: Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации” в Мтел | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме: Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации” в Мтел

Представяме: Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации” в Мтел

С Илияна Захариева списанието ни се познава почти от първите дни на съществуването си. Днес тя е директор „Корпоративни комуникации” в Мтел. Отговаря за всички комуникационни дейности на компанията, насочени към обществото и служителите. Дирекция „Корпоративни комуникации” обединява публичните комуникации, управлението на спонсорства и събития, програмите за корпоративна социална отговорност и вътрешните комуникации на Мтел.

Илияна Захариева има над 15 години опит в сферата на корпоративните комуникации, връзките с обществеността, маркетинга и рекламата.

Присъединява се към екипа на Мтел от Пощенска банка, където е ръководила корпоративните комуникации на компанията в последните шест години.

Преди да стане част от Пощенска банка през август 2007 г., Захариева е отговаряла за рекламата и връзките с обществеността последователно за Хеброс банк, HVB Bank Biochim и Уникредит Булбанк. Работата си в областта на корпоративните комуникации започва в KPMG през 1999 година.

Тя има диплома от Chartered Institute of Marketing, London, London School of Public Relations, както и магистърска степен от Факултета за нови и класически филологии и Факултета по славянски филологии на Софийския университет в София.

Ето какво сподели с нас за своята професия.

Илияна, кое те провокира да се занимаваш с тази професия?

- Моят път към ПР-а започна както при много колеги през журналистиката. В един момент от професионалния си път се появи възможност да премина от „другата страна“ и реших, че предизвикателството си струва. Още повече, че това беше в годините, когато професията ПР беше много нова и неразбрана в България. Този факт още повече предизвика интереса ми. По принцип съм любознателен и дори любопитен човек, винаги се старая да придобивам нови знания и умения. Имах възможност да премина в корпоративна среда и да се занимавам с маркетингови комуникации – нещо, което не бях правила досега. Почувствах се в свои води от самото начало и много ми хареса. Постепенно започнах да се дообучавам, записах допълнителни квалификации в областта на маркетинга и връзките с обществеността и това стана моята професия. Щастлива съм, защото това е професия с невероятна динамика и възможности.

Кои са най-силните моменти в работата ти, след които се чувстваш щастлива?

- След над 15 години в професията все още истински се вълнувам от всеки проект. Идвам с удоволствие на работа, защото вярвам, че тя ми предлага невероятно разнообразие и поле на действие. В Мтел се занимавам с много широк спектър от дейности – вътрешни и външни комуникации, корпоративна социална отговорност, спонсорства и събития. В ежедневието си работя с много хора, задачите са едновременно бизнес-ориентирани и творчески, а като мениджър трябва да мисля непрекъснато и за организационните аспекти и разбира се постигането на резултати. Затова всеки един успешно завършил проект с ясен ефект за компанията ме кара да се чувствам удовлетворена и щастлива.

Според теб къде е тънката разлика между ПР и реклама?

- Все по-трудно е да се прави разлика между ПР и реклама. Класическата дефиниция за еднопосочни и контролирани съобщения в рекламата срещу взаимодействие между организацията и публиките в ПР-а, става все по-неприложима. Във времето, когато всеки може да бъде журналист благодарение на интернет и социалните медии, според мен е редно да говорим само за „комуникация“. Разказването на истории може да става по различни начини, в различни канали и все по-често от говорители извън официалните за компанията. Важното е хората да се заинтригуват от бранда и неговите послания, да го харесват, говорят за него, препоръчват и в крайна сметка предпочитат.

Има ли безплатен ПР?

- Има и е редно да има журналистически публикации, генерирани в резултат от работата на специалистите по ПР, които са написали една добра история и тя е станала интересна на медиите и публиките изобщо. Но нищо на този свят не е безплатно…като например трудът на ПР-ите.

Какво не харесваш в комуникацията между хората?

- Не харесвам хора, които много са си повярвали. Всички сме на тази земя за малко, пренесено в личностен и професионален план това означава – никой не е вечен в дадена работа или роля. Хубаво е да не го забравяме, защото животът е кръговрат.

Кое е другото ти „аз“ извън професията?

- Няма толкова голямо разграничение между моите „аз“-ове. Иска ми се да вярвам, че съм отговорна, последователна, организирана и амбициозна на работа, но и вкъщи. Едновременно с това се надявам колегите ми да ме виждат като добър, честен и справедлив човек – така както се отнасям със семейството и с приятелите си. Не вярвам, че може да „включваме“ и „изключваме“ различни „личности“ – за мен това е поредният мит за успелите мениджъри, сътворен от някой добър ПР специалист.

От къде се зареждаш с енергията, с която да работиш?

- От моите пътувания и приятели.

Какво би учила още?

- В чисто професионален план ми е интересно всичко, релевантно към моята област на работа. Но аз съм на етап от кариерата си, в който повече се вълнувам от лидерството и жените като лидери.

Иначе с удоволствие бих започнала да уча някой нов език – ученето на езици е приятно, полезно за мозъка и паметта, а може да влезе и в употреба…евентуално:).

В колко започва денят ти и каква първа новина би искала да прочетеш или чуеш?

- Аз не съм от ранобудните. Ако вярвате в разделението на чучулиги и сови, аз определено не чуруликам рано Затова по-скоро заспивам с последните новини в малките часове на деня. Искам или не, обаче, винаги се събуждам със сутрешните блокове и интернет – едновременно следя новините по няколко канала. Такава ми е работата и не мога да си представя друг старт на деня…освен, когато съм на почивка. Тогава се опитвам да започвам само с кафе и музика например. Но по-късно не устоявам на изкушението. Така е, когато наистина обичаш работата си.

Facebook коментари