fbpx Готови ли са технологично компаниите да посрещнат нуждите на AI технологията? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Готови ли са технологично компаниите да посрещнат нуждите на AI технологията?

Повече от четирима от 10 анкетирани ИТ лидери в световен мащаб (42%) и 56% от колегите им в България смятат, че съществуващата им ИТ инфраструктура не е напълно подготвена за изискванията на технологията за изкуствен интелект (AI), въпреки широкото ѝ приложение в индустриите. Това показва тазгодишното проучване на глобалните технологични тенденции на Equinix - Equinix 2023 Global Tech Trends Survey. Проучването, което изследва отговорите на ИТ лидерите за напредъка на AI в техните организации, идва след година на значителни пробиви в сферата, които доведоха до бързо внедряване на технологията в приложения както в секторите бизнес-към-бизнес, така и бизнес-краен потребител.

Проучването потвърждава, че навлизането на AI нараства във всички сектори, като 85% от анкетираните 2 900 професионалисти, вземащи решения в областта на ИТ по целия свят, и 61% от тези в България, искат да се възползват от предимствата на AI и вече използват или планират да го използват в множество ключови функции. Най-вероятно е организациите да използват AI или планират да го направят в ИТ операциите (85%), следвани от киберсигурността (81%) и клиентското изживяване (79%).

В България топ 3 на функциите, в които да се приложи AI, се заема от ИТ операциите (61%), киберсигурността (57%) и електронната търговия (56%).

„Успешното разработване на точни AI модели зависи от защитен и високоскоростен достъп както до вътрешни, така и до външни източници на данни, които могат да бъдат разпръснати в множество облаци и посредници, обменящи данни“, добави Воруганти. „Например, когато организациите се впускат в създаването на свои собствени частни генеративни AI решения, те може да искат да обработват своите поверителни данни на частно и сигурно място с високоскоростен достъп до външни източници на данни и AI модели. Освен това навлизаме в епоха, в която повече данни се генерират в периферията (edge).

Следователно обработката на AI трябва да се случва там с оглед на производителност, поверителност и оптимизиране на разходи. За да задоволят горепосочените изисквания, техническите лидери могат да внедрят хибридни решения, при които обучението на AI модели и изводите на модела могат да се извършват на различни места. В крайна сметка, за да създадат мащабируеми AI решения, организациите трябва да преценят дали техните ИТ инфраструктури могат да поемат необходимият обем на данни, споделяне, съхранение и обработка на масивни и разнообразни набори от данни, като същевременно имат предвид устойчивостта.

ИТ лидерите в EMEA изпитват най-голяма несигурност във връзка със способността на тяхната инфраструктура да посрещне нуждите на AI (49%), в сравнение с лидерите в Азиатско-Тихоокеанския регион (44%) и Северна и Южна Америка (32%).

В допълнение към обновяването на дигиталната инфраструктура, проучването също така подчертава необходимостта от образование и сътрудничество, за да се даде възможност на ИТ екипите да оптимизират внедряването на тази инфраструктура, като 37% от тези, които развиват своите ИТ екипи, търсят опит в областта на AI и машинното обучение.