fbpx Игнажден е! Кой ще ви полази днес? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Игнажден е! Кой ще ви полази днес?

Водеща снимка
Да

Игнажден е! Кой ще ви полази днес?

Днес е Игнажден! Православната църква почита днес църковния празник на Свещеномъченик Игнатий Богоносец /Предпразненство на Рождество Христово/, наричан от народа Игнажден.

Според традицията Игнажден се отбелязва на 20 декември, но когато той се пада в неделя, се измества с ден напред по решение на Българската православна църква. 

Игнажден е денят, в който се почита свети Игнатий Богоносец. Обикновено с в този ден започват коледните празници. В Източна България тогава е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна.

На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, задължително когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци. От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст – да бяга всяко зло. Правят толкова колаци, колкото са членовете на семейството.

На трапезата на Игнажден се слагат орехи и се наричат на членовете на семейството - като се счупи, ядката показва как ще върви животът му през новата година.