fbpx Икономическият сценарии 2014 е по-оптимистичен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Икономическият сценарии 2014 е по-оптимистичен

“През следващите 12 месеца не очакваме забележителни подобрения в растежа на страните от БРИК поради стартиране на структурни промени. Очакваме пик на глобалния растеж в началото на 2015 г., следователно прогнозите за БВП за тази година биха могли да бъдат над потенциалния растеж. Трябва да се отбележи също така, че разликите в растежа между страните в Еврозоната ще намалеят”, казва Петер Брециншек, Директор на Райфайзен Рисърч.
Преобръщането на тенденцията на във вътрешното търсене, заедно с намаляващата зависимост от външната търговия в Австрия, ще продължи да характеризира динамиката на бизнес цикъла и през предстоящите тримесечия. За 2014 очакванията за ускоряване на растежа са до 1.5% в сравнение с прогнозния ръст от 0.3% през 2013, което ще бъде последвано от растеж от 2.3% през 2015 г.

Прогнозата за страните от ОНД остава по-скоро умерена. За Русия растежът ще е само от 1.7%, а за Украйна - нулев растеж. Основната причина за това е липсата на модернизация в петролната и газова индустрия, а и производството на висококачествени потребителски продукти и пренасочването на изтичането на капитал към инвестиции в основен капитал все още са недостатъчни.

В САЩ безработицата се очаква да намалее допълнително и в резултат на това, заплатите би трябвало да нараснат. Планираното по-рано ниво на безработицата от 6.5% се очаква да бъде достигнато през четвъртото тримесечие на 2014 г.