fbpx Изграждане на позитивен работодателски бранд | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изграждане на позитивен работодателски бранд

Изграждане на позитивен работодателски бранд

Желаете ли да задържите най-добрите си кадри? Въпросът е по-скоро риторичен и сигурно кара ума ви да визуализира предизвикателствата пред тази нелека задача. Едно от тях е размерът на трудовото възнаграждение и естествено, увеличението му е важно условие, но усилията в тази насока отдавна не са достатъчни. Днес вече си говорим за наличието на „емоционална заплата“, която е персонализирана и се изразява в допълнителни екстри като гъвкаво работно време, работа от дома, подкрепа при специализация и много други, които карат служителите ви да се чувстват значими и ценени.

По-важните въпроси, които може да си зададем са:

• Какво кара качествените кадри на пазара на труда да се припознаят като част от вашата фирма?
• Как да пренесете върху служителите си вашата мисия и ценности относно развитието на компанията?
• Как да задържите талантите в екипа ви дългосрочно?
• Как да мотивирате своите колеги да вложат сърцето си във вашите проекти?

Намирането на съвпадение е сложна задача за всички участници в преговорите, но вашите перфектни кандидати са там, те ви търсят! Те и ще ви намерят, но само ако сте достатъчно привлекателни и надеждни за тях.

Чрез Интернет информацията много бързо достига до потребителите и е трудно да задържим тайните от кухнята на нашата компания. Поставете се в ролята на фен на даден продукт или услуга на компания, която е лидер на пазара. Лидерските позиции спрямо конкуренцията достатъчно условие ли са, за да работите за същата тази компания? Възможно ли е водеща в сферата си компания да не се справя толкова успешно в отношението си към своите служители? А защо Google е толкова желано място за работа?

Вероятно се замисляте колко голям рекламен бюджет инвестирате, за да изглеждате добре пред клиентите си. Но замисляли ли сте се, че е нужно да имате добре изградена стратегия и по отношение на вашия имидж като работодател? Вашите служители са в основата на вашия бизнес. Създаването на имидж на добър работодател гарантира на компанията по-лесен и качествен подбор на служители, които са склонни дългосрочно и с желание да работят за нея.

Изграждането на позитивен работодателски бранд е инвестиция в човешкия капитал и път към постигане на ангажираност, лоялност и високи резултати.

Лойд определя брандирането на работодателя като „съвкупност от усилия на работодателя да комуникира към съществуващи и бъдещи служители, че това е желано място за работа“. Друго определение идва от Флеминг и Асплунд, които казват, че това е „способността да улавяте главите, сърцата и душите на вашите служители, за да внушите едно вътрешно желание и страст за върхови постижения.“

Успешният брандинг на работодателя се корени в умението му да си изпълнява обещанията и само тогава може да се превърне в организация от тип “предпочитан работодател”. Както се случва с репутацията, така и този бранд ще се създаде, независимо от това дали влагате усилия в тази насока или не, затова е по-добре да бъдете проактивни и да се постараете да покажете добрите страни на вашия бизнес, а защо не и да създадете още такива.

В основата на изграждане на имидж на работодателя седи HR-ът в екипа. Това е съвсем естествен процес, който започва още със самите стъпки по подбора на кадри. В тази статия няма да се намесвам в работата на HR-ите, но ще ви дам нова перспектива за размисъл – тази за ролята на PR-а. В крайна сметка PR-ите са професионалистите, които най-добре знаят как да формират правилните послания, за да постигаме целите си ефективно, в случая – да намираме и задържаме кадрите, от които се нуждаем, а това означава да ги правим щастливи.

Налични са много начини, по които вашите бъдещи кандидат-служители ще се информират за работната обстановка в компанията ви. Това могат да бъдат страниците за споделяне на рейтинги на работодателите, форумите и разбира се – социалните мрежи. Именно последните споменати обаче играят може би най-важна роля, защото дават светкавична трибуна, както на бъдещите, така и на настоящите ви служители. Не трябва да забравяме, че служителите са „посланиците на марката“, така че за един ПР се отваря страхотна възможност да предоставя търсена информация в ръцете на хората, а и да реагира в ситуация на криза.

Най-важното за ПР-а по отношение на имиджа на работодателя е да предоставя непрестанен поток на информация. Това може да се случи сполучливо чрез създаване на вътрешни канали за комуникация, с които да поощрява служителите да споделят позитивна информация, да създава емоционална връзка и усещане, че настоящата месторабота е специално място за всеки. Примери за вътрешни канали за комуникация могат да бъдат бюлетин, брошури, имейли и e-вестник.