fbpx Как след два дни да имаме собствен онлайн магазин? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как след два дни да имаме собствен онлайн магазин?

SaaS

Как след два дни да имаме собствен онлайн магазин?

етикети

За 2014-та статистиките за родната е-търговия отново показват развитие. Всяка година сме свидетели на сериозен ръст. През 2014 г. приходите от електронна търговия в България са се е увеличили с 15% спрямо 2013 г. Отбелязва се и значителен ръст в броя на хората, които пазаруват онлайн - с близо 40% спрямо предходната година.

Тенденцията през последните години е все повече предприемачи от малкия и средния бизнес у нас да развиват проекти в сферата на интернет търговията. Това е и съвсем обяснимо, тъй като стартирането на онлайн магазин може да стане и със сравнително минимален капитал. След това обаче идва периода на възходящо развитие и “къщата“ отеснява. Идва мястото на SaaS платформите, които са в помощ на бизнеса. (SaaS e съкращение на Software as a Service, или софтуерът като услуга). Тепърва ще ставаме свидетели на нарастващото им търсене и използване, особено в сферата на електронната търговия. Голяма част от потенциалните клиенти на SaaS със сигурност ще си зададат много въпроси и тук се опитваме да селектираме най-често задаваните от тях и техните отговори.

Как работи тази услуга?

Това е cloud базирана услуга, чрез която се предоставя възможност за използване на определен тип софтуер под формата на абонамент. Получавате достъп чрез интернет посредством уеб браузър. Хубавото е, че нямате ангажимент към сигурността, поддръжката и нормалното функциониране на използвания софтуер. Основен ангажимент към управлението на цялостната инфраструктура, поддръжката и изправността й има нейният доставчик. Това дава възможност да се концентрирате изцяло върху своя бизнес и неговото развитие.

Доставчикът се грижи за пълното техническо обезпечаване и безпроблемното използване от страна на клиентите. Имате възможност да използвате избрания от вас софтуер, докато желаете. Абонаментните планове за тези услуги най-често са за 1, 3, 6 или 12 месеца. Те са различават в зависимост от ресурсите, които предлагат. Обикновено плановете, от които можете да избирате, се обобщават в 3 основни типа – за стартиращи компании, за малък и бързо развиващ се бизнес, и за компании от средния бизнес.

Пример за SaaS услуга в областта на интернет търговията е Shopiko. Тя дава възможност да изградите собствен онлайн магазин, с няколко клика и за няколко минути. След това да въведете продуктите и ... да започнете да продавате.

Какви са предимствата на SaaS услугите?

- Намаляват разходите закупуване и внедряване на нов софтуер. Лесни са за инсталиране и управление. Но най-важното е, че дават възможност на компаниите да оптимизират разходите си. Вграждането на този тип услуга най-често води до повишаване на производителността и подобряване на финансовите резултати.

- Минимизира се рискът и първоначалната необходима инвестиция, а това предполага по-бързото реализиране на нови бизнес идеи, продукти и услуги. Със SaaS можете да направите бърз тест с минимални разходи на вашите бизнес планове и проекти.

- Ако започвате бизнеса си сега, със сигурност ще срещнете проблеми при определяне на точните разходи и необходимите инвестиции. Тук отново ще дадем пример със SaaS продуктите в областта на електронната търговия. Изберете например тримесечен абонаментен план. С няколко клика ще създадете магазина си, ще направите нужните настройки и ще качите продуктите си. Продължете с подготовката на първите си рекламни кампании. Важно е да проследите поведението на потребителите – как те достигат до магазина и какво правят след това. Така ще съберете нужната информация, за да направите анализ на постигнатите резултати. Остава да коригирате бизнес плана си при необходимост и да поставите реални цели за следващото тримесечие.

- Предвидимост на оперативните разходи и възможност за малки и средни компании да се конкурират с по-големи имена на пазара.

- По-високи нива на сигурност, без това да изисква допълнителни средства и усилия.

При използването на този тип услуги не мислите за допълнителни такси за поддръжка, не се налага техническото обезпечаване за вашия софтуер. Нужно е само да изберете план с месечен абонамент, който да отговаря на изискванията ви.

- Софтуерът като услуга обикновено е с изключително интуитивен дизайн и функционалност. Клиентите на този тип услуги се ориентират лесно и свикват бързо да го използват.

Поддръжка на услугите 24/7, а адекватното поведение от страна на компанията-доставчик е още едно предимство. Важно е да имате към кого да отправите въпроси и запитвания и той да отговори компетентно в кратък срок.

- Автоматични системни обновявания на софтуера и периодично добавяне на нови функционалности.

- Безплатен тестов период. Преди да изберете подходящ абонаментен план, имате възможност да тествате желаната SaaS услуга за определен период от време. Този срок обикновено варира между 14 и 30 дни. Напълно достатъчен, за да разберете функционалностите.

 

 

Facebook коментари