fbpx Какви ще са дългосрочните ефекти от санкциите срещу Русия? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какви ще са дългосрочните ефекти от санкциите срещу Русия?

Предвид много тежкия удар върху цялото стопанство, нанесен от санкциите над Русия, страната по всяка вероятност ще изпадне в тежка криза, това прогнозират експертът от Tavex Даниел Василев. Последният ѝ фалит е от съвсем близкото минало – през 1998 г. Той срина един най-големите хедж фондове глобално – LTCM, който притежаваше много руски активи. Инвеститорите ще имат едно наум за подобно развитие сега и в бъдеще. Колкото по-дълго санкциите над страната са в сила, толкова повече тя се доближава до колапс и толкова по-тежък ще е той.

В дългосрочен план Русия ще опита да пренасочи износа от Европа, която вече е рискова за нея, към Азия. В самия край на февруари Газпром подписа договор за дизайна на газопровода „Союз восток“ до Китай през Монголия. С него ще увеличи износа си към Поднебесната империя с 50 млрд. куб. метра годишно. За сравнение целият износ на компанията към Европа за 2020 г. е 175 млрд. куб. метра.

В краткосрочен план някои европейски компании ще понесат удар от срива на руските акции. Експозициите на финансовия сектор към сриващите руски акции възлизат на около 80 млрд. евро. Точно затова Русия забранява продажбата на ценните книги от брокерите си – за да не могат бизнесите от Европа и света да понижат загубите си, които вероятно ще стават все по-големи.

В дългосрочен, страните от Стария континент ще трябва да заместят загубения внос от основния си доставчик на суровини. Това ще поддържа цените високи и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Можем да спекулираме, че въпреки високите им стойности, техният растеж тепърва предстои. По-високи цени означава понижаване на жизнения стандарт.

Спирането на достъпа до SWIFT по всяка вероятност ще подтикне руските и други банки да увеличат използването на алтернативни комуникационни платформи. Това не е добра новина за самия SWIFT, защото колкото повече институции участват в системата, толкова по-силна и стабилна е тя. Нещо повече, както посочва икономистът Даниел Лакайе:

Ако другите държави открият, че има стабилна алтернатива на SWIFT, те може да се почувстват подтикнати да заздравят връзките си с Китай.

Не трябва да се забравя, че даже и действия, извършени с добро намерение, могат да имат сериозни непредвидени последици. Това е още по-вярно, когато водещи търговски партньори като Европейският съюз и Русия влизат във финансова война помежду си. Нашата позиция е, че най-доброто развитие за всички хора е моменталното прекратяване на всички войни.