fbpx Какво да изберем за пода | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какво да изберем за пода

Наред с мебелите огромно значение за въздействието на интериора имат и вложените в помещението материали. Mожем да си позволим да сменим през година-две завесите и мебелите, но подът е най-трайната характеристика на нашето жилище. Ето защо изборът му е изключително важен. Първо, защото настилките заемат значима част от бюджета при ремонти и преустройства и, второ, защото поставянето им е трудоемка работа, свързана с мокри процеси, прах, размествания на мебели и т.н. Когато става дума за пода, трябва да изберем здрави, качествени материали, които да не се зацапват и захабяват лесно, да са хигиенични за поддържане и да са в унисон не само с настоящото ни обзавеждане, но и с това, което мислим да променим в бъдеще. И на края да се съобразим със заделения бюджет за ремонт на дома.


Най-често се налага да поставям настилка върху стоманобетонна плоча. Обикновено новопостроените обекти се продават с изравнителна циментова замазка - тя трябва да е гладка и добре изсъхнала (допустимата влажност е до 2%). Върху нея се поставя по-мек материал, за да поеме ударния шум и да служи за топлоизолация. Освен предлаганата синтетична пореста подложка (струва около 1 лв. за м2) под паркета може да поставите технически корк (около 8 лв. за м2) - по-скъп материал, но с много по-добри качества.
Естествено дърво
Дървото е традиционен материал за пода в дома - от класическото дюшеме, паркет, нареден по различни начини, дърво в комбинации с теракота, естествен камък, докато стигнем до съвременните ламинирани паркети. Като естествен топлоизолатор, дървото създава чувство за топлина - усещането е истинско.
Дюшемето е красиво, когато виждаме естествения рисунък на дървото - изциклено и лакирано, а не боядисано с блажна боя, както преди. Ако искаме да е цветно, днес има качествени байцове - в синьо, зелено, розово и т.н., през които прозира фладерът (нишките на дървото). За да е равномерно, байцването трябва да стане върху почистена и шлайфана повърхност, а поставянето му да става по жилките.
Ако поставим дюшеме в съществуващо, а не новопостроено жилище, за разлика от паркета то ще "надигне" нивото на пода, тъй като дъските се коват върху конструкция от бичмета 6х8 см. Така ще се наложи изравняване с настилките в останалите помещения, както и скъсяване или подмяна на вратите. Този проблем е решен с новите видове дюшеме, сглобявано с клипс, без да се лепи и кове. За разлика от традиционното иглолистно дюшеме, което струва около 16 лв. за м2, цената на дюшеме от дъб, ясен, мербо и клен на датската фирма Junckers (с дебелина 23 мм и дължина на дъските между 1,80 и 2,10 м) варира от 139$ за м2 за дъб-класик, до 213$ за клена.
Традиционният паркет е от дъб, бук, ясен и акация, предлаган в 3 качества, с дебелина от 18 - 22 мм. Цената му, освен от вида дървесина, зависи и от големината на отделната паркетина - тя расте от 14,50 лв. / м2 за 4х20 см за квадратен метър (дъб) до 98 лв. при големи ламели, имитиращи дюшеме, с размер 6,2х70 см. Много добър на износоустойчивост материал е ясенът - стига да ви харесва светлия му цвят. Цената му е малко по-висока от тази на дъба от 19 - 25 лв. за м2 за малките паркетини.
Днес на пазара има и доста екзотични видове - тик, махагон, ироко, венге, разбира се, те са значително по-скъпи от нашите дъб и ясен, но пък придават "тежест" на интериора и са с много добри експлоатационни качества. Новост е паркетът от бамбук на ламели, предварително лакиран. Цената му е 74 лв./м2.
Ламинирани паркети
Те са любими на еколозите - замествайки ценната дървесина със смлени дървесни частици, но по-здрави от масив, ламинираните паркети бързо навлязоха във всички помещения на дома. Върху основата от MDF (middle density fiber) или HDF (high density fiber) декоративен слой от меламин имитира определен дървесен вид, камък, рисунка от комикс за детската, маслини, портокали или ябълки за пода на кухнята - възможностите и цветовете са безброй.
Най-отгоре твърд защитен слой предпазва от издраскване. Именно неговата здравина, както и наличието на меламин и от долната страна, определя различното качество и цена. Още по-добре е, когато основата е импрегнирана срещу влага - тогава може да поставим ламинат в кухнята и даже в банята, ако ваната или душът са добре изолирани. В такъв случай фугите се третират с водонепроницаемо лепило. Минималната дебелина (8 мм) позволява съчетаването на този паркет в една равнина с други настилки - теракота, мокет, гранитогрес, а лесното му почистване ни накара да забравим неприятните миризми на паркетин, паркетол и др.
Те са много по-лесни за поставяне и поддържане (при тях няма повторно циклене и лакиране). На практика този тип паркет не изисква никаква поддръжка, което го прави толкова привлекателен. Той се влияе в много по-малка степен от влагата и слънчевите лъчи, в сравнение естественото дърво. В допълнение на това по-високите и скъпи класове не се издраскват от дамските токчета и не могат да бъдат наранени с цигара. Единственият недостатък на ламинираните паркети е фактът, че веднъж износен, трябва да се смени с нов. Затова най-ниската цена не трябва да подвежда. Ако става дума за спалня, в която влизаме по "терлъци", може да купим и по-нисък клас (АС-2, клас 23), но за дневната и най-вече за антрето, където песъчинките, влизащи с обувките ни, действат като шкурка, трябва да вземем ламинат, подходящ за обществени и натоварени помещения (АС-3, клас 31 или АС-4, клас 32).
Проверете и каква е основата - материалът HDF (high density fiber) е по-здрав и за предпочитане пред MDF (middle density fiber). И двата материала представляват смлени и пресовани с качествени смоли дървесни частици, но HDF е с по-голяма плътност. Хубавото е, че не позволяват измятане, раздуване, но все пак внимавайте с водата. Ако се колебаете за здравината, изберете клас 32 на Кроношпан с цена 18,90 лв./м2 за целия дом (без мокрите помещения) и няма да сбъркате. Като изчислявате необходимите средства, добавете и по 1,50 лв./м2 за подложката и лепилото.
Проверете има ли ламинатът, който сте харесали, и защита от ултравиолетовите лъчи, т.е. избелява ли от слънцето, особено ако помещението е със западно или южно изложение - иначе рискувате при разместване на мебелите след лятото да се появят петна по пода.
Коркът
е прекрасен изолатор от студ и шум и освен това любим материал на еколозите - при добива му не се нарушава природното равновесие, защото той се добива от кората на средиземноморския дъб, като самото дърво не се унищожава. За разлика от стенния, коркът за под е с по-голяма дебелина и покрит със специални лакове или PVC. Предлага се на готови плочки с размери 30х30 или 30х60 см, които залепяме върху гладка замазка. Все пак подобно на дюшемето и паркетът трябва да го пазим от изгаряния с цигара или въгленче от камината. Цените са конкурентни на останалите настилки:
Освен за здравината при избора трябва да се следи и за хармонията с останалите елементи на обзавеждането - мебели, врати, прозорци. Когато имаме дърво като настилка, дограма или мебели, добре е да изберем или еднаква като цвят и фактура дървесина или на принципа на контрастта да съчетаем тъмно със светло дърво. Най-трудна е комбинацията, когато видовете дърво са близки по вид и цвят, тогава е по-добре да ги раздалечим в помещението. При дървесината, както и при облеклото, има мода - сега актуални са допълнително избелени и състарени повърхности, както и тъмните, почти черни екзотични видове.