fbpx Да прегърнеш стъбла | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Да прегърнеш стъбла

В момента съм на диета, даже малко закъснях с нея. В момента ми е първи рибен ден и отивам да си купя риба и морски дарове. Ходя си по тротоара в Борово, покрай детската градина където ходеше дъщеря ми, нахлули са спомени в мен и както си вървя, гледам паркирана кола с метната върху капака торбичка с отбран за целта боклук - развалени домати, яйца, обелки от диня, смрад невероятна и върху цялата таз инсталация гордо се вее бледорозовата торбичка, в която е било съдържанието.

Мисля си - явно има някаква вражда и то отколешна. Блея си по колата и си вървя. В един момент се обръщам в посока на движението си и какво да видя, някакъв стълб рязко се затичал към мен с бясна скорост и докато се усетя се прегърнахме. Добре, че бях с шапка с козирка, за да не повторя случките от мачлетата във Техникума по Електроника където играех вратар и често си тръгвах с разкървавен нос и пръснати по асфалта стъкла от очила и необратимо разкривена рамка.

Продължавам напред към рибката и си разсъждавам. Колко често собствениците на бизнес, докато се занимават с хотела на морето, се срещат с тичащи срещу тях стълбове в продажбите на основния си бизнес? И докато им обясняват, че този стълб е изключение и по пътя напред няма други, вече стълбовете са станали гора.

Докато се занимаваме с онлайн магазина ни, започват да куцат традиционните ни магазини и после си казваме – ето, то трендовете се промениха. Естествено, че ще се променят, ако сте фокусирани върху онлайн, а не върху това, което ви изкарва парите.

Много често погледът ни е насочен върху проблеми, които даже не ни касаят кой знае колко, но са ни интересни, както боклука върху предния капак на онази кола и тогава не виждаме промяната, затичалия се срещу нас стълб, а после се изненадваме. Ама как така стана, как така изведнъж, откъде се появи този стълб, него го нямаше?

Обикновено стълбовете не се появяват току-така, а са си там и то отдавна. Стоят си на едно място като стълб, но понеже ние не сме го видели, защото фокусът ни е в друга посока се изненадваме неприятно и започваме да псуваме тези, които са сложили насред тротоара стълб. „Как пък в другите държави не е така?! За всичко е помислила вездесъщата пуста държава…“.

Често ми задават въпроса: Добре, когато имаш няколко бизнеса или един, но достатъчно голям, как да го следим, как да се оправим, да не е необходимо да гледаме постоянно напред в краката си. Има не един и два отговора на този въпрос, но лично мое мнение, зад което стоя твърдо е, че правилна система от ключови показатели в комбинация с мотивационна схема и адекватен рипортинг може да доведе до избягване на затичалите се срещу вас не само стълбове, но и дупки, кучешки фъшкии и т.н.

Проблемът е, че в последно време стълбовете тичат все по-бързо и се появяват изневиделица. И то не само в бизнеса, но и в личния живот, така че бъдете нащрек!