fbpx Активността на жилищният пазар нараства, но решителността на участниците намалява | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Активността на жилищният пазар нараства, но решителността на участниците намалява

Спадът на цените на жилищата вече не е новина, но това се оказва недостатъчно, за да донесе успокоение на пазара. Всички участници считат, че сега е най-подходящият момент за сключване на сделка, но липсата на достатъчно информация и яснота води до масово желание за надлъгване. В резултат на това все по-трудно се сключват сделки - броят на огледите расте, както и активността на банките в отпускането на ипотечни кредити, което кара продавачите да се оттеглят в очакване на по-добри времена за изгодна продажба на своите имоти. Купувачите от своя страна имат желания и планове, но решенията им са трудни и се отлагат във времето.

Липсата на яснота и общата нерешителност е единствената ясна тенденция, която се очерта на пазара през първото полугодие на 2010-та година.

„Пазарът е изключително специфичен и всичко е възможно – както да продадеш на изключително висока цена, така и да купиш на уникално ниска”, споделя Цветелина Тасева, Изпълнителен директор на АДРЕС. „Погрешно се мисли, че ситуацията на пазара в момента е само в полза на купувачите. Истината е, че всеки, който продаде, печели - получава пари в брой, които са най-големият дефицит в момента. Но от известно време продавачите не се чувстват притиснати да продават на всяка цена и се оттеглят.”, допълва Тасева.

Според данните на АДРЕС през септември 2007-ма година пазарът на жилища е преживял своя абсолютен връх по отношение на новорегистрирани имоти за продажба. Това е свързано с обявяването на много и големи нови жилищни комплекси. Поради високата ликвидност на имотите в този период, огромното предлагане не е притеснявало нито инвеститорите, нито анализаторите на пазара. С настъпването на кризата обаче активността на пазара намалява и част от тези проекти са замразени, а малкото останали купувачи не искат да купуват жилища в строеж. Така на пазара се появяват предимно оферти от така наречения „вторичен пазар” – т.е. апартаментите, собственост на физически лица. До най-голямо разминаване между броя на оферти „продава” и „купува” се достига в края на 2008-ма година. Голям процент от тези купувачи са притиснати от различни обстоятелства и търсят бърза реализация. Пазарът обаче е в абсолютен застой, което води до големи отстъпки и спад на цените на база реално сключени сделки. Имотите, чиито собственици имат проблеми и са готови да продават на всяка цена, вече са реализирани. Така новите предложения започват да намаляват, а у продавачите да се заражда идеята, че моментът не е изгоден за продажба и могат да изчакат по-добра цена напред във времето.

В резултат на редица фактори на пазара на имоти днес сме свидетели на продавачи, които са по-склони да оттеглят офертите си, отколкото да продават.

От другата страна на масата стоят купувачите, броят на които, противно на масовото усещане, не се е изменил особено. Хората, които искат да имат жилище, не са по-малко, но са по-притеснени и не искат да сгрешат. Активни са в огледите и сравнително пасивни на финалната права при вземане на окончателно решение за покупка.
 

„Считаме, че е некоректно спрямо българите да правим генерални изводи от конкретни единични сделки. През изминалата седмица в офиса в София беше сключена сделка за 250 000 евро, но това е изключение и далеч не означава, че сегментът на луксозните апартаменти се е съживил”, споделя Тасева. „Със същата сила продажба при 30% отстъпка от обявената цена е добро попадение за купувача, но не означава, че по-голяма част от продавачите прегръщат идеята да се лишат от 15% от стойността на имота си”, допълва тя.

С оглед на разнопосочните сигнали, прогнозите за предстоящото полугодие са трудни. Възможно е пазарът да усети рязко оттеглянето на продавачите и това да повлияе в посока ръст на цените. Също толкова вероятно е общата икономическа среда и повишаването на цените и данъците да доведе до страх в купувачите и да предизвика застой на пазара.

Данните са от анализ на АДРЕС за първото полугодие на 2010