fbpx Какво да облека? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какво да облека?

Какво да облека?

Колебанието пред гардероба вече не е присъщо само за жените. Първото впечатление и професионалният начин на обличане играят важна роля в днешните бизнес взаимоотношения. Добрият външен вид е особено важен на територията на конкурентната бизнес среда. Начинът ви на обличане съчетава личен вкус, култура, възраст, длъжност, политика на фирмата. Дрехите показват вашето настроение, характер, навици, интелектуално ниво, традиции и комплекси.

Неподходящите дрехи са като неграмотното изказване - веднага правят впечатление

Да бъдеш стилно облечен обаче е изкуство. Стилът не се купува, а се създава. Не е в пряка връз-ка с финансовите ви възможности и тенденциите в модата. За съжаление, като пример за подражание в поведението и най-вече в стила на обличане са различни лица от спорта и шоу бизнеса. За съжаление, защото те не винаги носят добрият пример, а напротив. Освен това в етикета не се очаква от тях да знаят как да се държат и обличат.

Първото впечатление за вас се формира в първите няколко секунди от срещата

Около 55% от това впечатление се дължи на външния вид - облекло, стойка, жестове. Ако дамите искат да разглеждат идеите им, а не тялото им, да не обличат къси поли и прозрачни блузи в офиса. Освен, че не са част от бизнес облеклото по този начин няма да ги вземат на сериозно. Ако искате да ви приемат сериозно обличайте се сериозно.

Степента на официалност в облеклото зависи от това, колко често се срещате с клиенти, какви са вашите отговорности и длъжност във фирмата, какви са възприетите стандарти за облекло в нея. Има две прости препоръки, които ще ви помогнат :

- Когато се колебаете по-добре се облечете по-официално, отколкото неофициално.
- Когато стигнете до аксесоарите, използвайте принципът "малко".


Какво да облечем е една от видимите прояви на съвременната социална несигурност

Дължи се на два човешки инстинкта - единият е стремежът на хората да са красиви. Вторият инстинкт е желанието да се харесаш на другите, да получиш тяхното одобрение и да намериш своята половинка. В днешно време правилата за обличане и добрите маниери са част от ежедневието. Ако сте поканени на парти да сте добре облекчен е знак на уважение към домакините и начин самите вие да направите добро впечатление. Това не означава да си облечете дълга рокля за служебното парти след работа, но все пак трябва да се преоблечете, след като сте разходили кучето и сте канен на обяд. В този смисъл домакините са длъжни да подскажат на гостите си как очакват те да са облечени. Ако домакините кажат :"Както Ви е удобно", не трябва да се сърдят, ако някой гост дойде, с изтърканите си стари джинси и с това притесни останалите, които са по-официално облечени и поводът го заслужава.

Следващите думи може да звучат изтъркано, но са валидни винаги - носете дрехи от най-доброто качество, което е възможно да си позволите

Такива дрехи са инвестиция, защото те изглеждат добре и се носят дълго време. По-добре си купете един хубав вечерен костюм или класическа рокля, отколкото дузина евтини дрехи. Следването на модата не винаги означава удобство и елегантност. Една дама е "шик", ако съчетава модата със своята индивидуалност и усета за това какво є отива и какво не.
Двойките, чието облекло е подходящо и естетически съчетано, създават впечатление за близост и цялост. Това може да изглежда очевидно, но напоследък се наблюдава своебразно разделение по полове: жената е облечена добре, а мъжът - не. Обяснението може да се търси във факта, че мъжете цяла седмица ходят по-официални на работа и предпочитат да са неглиже в почивните дни, докато една домакиня, заета с децата и къщата, иска да е добре облечена в редките случаи, когато излиза навън. Независимо от причините, не изглежда добре един мъж да не е в костюм, когато жена му е елегантно облечена, и обратното.

За стила на облеклото в бизнеса има едно просто правило - обличайте се така, както искате да се отнасят към вас

Дрехите, които носите в офиса, трябва да са непретенциозни, но изискани, да не са със "смела" кройка или цвят и да не са в дисхармония с личността ви.
От гледна точка на бизнеса днес не е трудно да сте облечени подходящо. Много фирми приемат неформалното облекло и дори отричат костюма. Но все пак степента на непринуденост и неофициалност в облеклото зависи от степента и важността на контактите, които поддържате във фирмата. За да сте винаги облечени подходящо за работа спазвайте три прости правила:

1. Обличайте дрехи, които ви стоят добре, не са много тесни, нито много широки или къси.
2. Старите и износени дрехи изхвърлете.
3. Обличайте се подходящо за длъжността, която заемате.

Несериозно е да носите гуменки, тениски или тесни, отворени и прозрачни дрехи без ръкав на работа.