fbpx Кирил Петков: Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Кирил Петков: Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите

„Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин“. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на днешното правителствено заседание. Припомняме, че късно снощи в "Булгаргаз" ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени - считано от 27.04.2022 г. 

Премиерът определи действието на „Газпром Експорт“ като грубо нарушение на договора и шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица. Според премиера Петков това нито гарантира доставките, нито парите на българите.

„След милиардите похарчени за „Турски поток“, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, имаме джип на „Аркад“ в гаража на г-жа Арнаудова и нямаме три милиарда в хазната, защото са похарчени за „Турски поток“. Нямаме диверсификация на базата на всичко това“, заяви още Кирил Петков. 

Той допълни, че правителството продължава да се фокусира върху газовата връзка с Гърция. „Тази сутрин се чух с премиера Кириакос Мицотакис и той потвърди, че всичко върви по план.

Премиерът допълни, че през юни физическото изпълнение на газовата връзка с Гърция ще бъде готово. Едновременно с това той потвърди и общи действия за диверсификация чрез втечнен газ“, отбеляза още премиерът. 

Министърът на енергетиката Александър Николов увери  днес, че доставките на природен газ към потребителите в България са гарантирани минимум за един месец напред.

снимки: Министерски съвет