fbpx Китай има интерес да инвестира в зърно и вино у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Китай има интерес да инвестира в зърно и вино у нас

Китай има интерес да инвестира в зърно и вино у нас

 "Отворени сме за инвестиции в производство на зърно, зеленчуци, плодове, във винопроизводство”. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов на среща с извънредния и пълномощен посланик на Китай у нас Гуо Йеджоу и с китайска делегация, водена от директора на Службата за държавните земеделски стопанства и усвояване на земи към министерство на земеделието Ли Веигуо.

„България има конкурентни предимства - имаме много обработваеми земи, вече и европейски фондове, имаме и традиции в земеделието”. Така министър Найденов обобщено представи условията за инвестиции у нас. Сред тях той посочи по-конкретно много перспективните инвестиции в производство на храни, в това число и съществуващия голям потенциал за многократно увеличаване на производствените мощности в хранителната индустрия.

Макар в последните десетилетия като цяло производството и на животновъдна, и на растениевъдна продукция в страната да е намаляло, то сега с новите възможности, предоставени и от европейските фондове, България може да възстанови голяма част от предишните си обеми, тъй като вече действаме в среда, на която се възползваме от възможностите за европейско субсидиране на производството ни.

От китайска страна бяха заявени сериозните намерения в областта на зърнопроизводство, както и на пряко инвестиране във винопроизводство в България. Китайският пазар на вино се разширява с много бързи темпове, беше заявено още от китайските инвеститори, като бе представен напредъка в инвестиционните проучвания на китайските бизнесмени в страната ни. Бе посочено още, че посещението на делегацията продължава в няколко града в страната, където ще се обсъждат конкретните намерения за инвестиране.

В състава на китайската делегация са включени и представители на китайската фирма Тянджин Фарм Култивейшън Груп, която заявява сериозен инвестиционен интерес към България.