fbpx Класация на ТОП 500 компании в Централна и Източна Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Класация на ТОП 500 компании в Централна и Източна Европа

етикети

Българските компании, намерили място в класацията за 2007 г., са девет, като шест от тях са представители от сектора за суровини и енергетика и по една от телекомуникационния, потребителския и металургичния сектор. Трябва да се отбележи, че три от компаниите са контролирани от държавата, а шест са представители на частния сектор.
Водеща компания е Лукойл Нефтохим Бургас, заемаща престижната 65 позиция в общото класиране, следвана от НЕК на 120 място. БТК, която беше приватизирана през 2004 г. и през 2007 г. смени собствеността си, е класирана на 307 място.
156 от 500-те компании в списъка са компании в секторите на суровините и енергетиката, като PKN и MOL по традиция оглавяват списъка. В първата стотица 44 фирми представят енергийния сектор, от тях 30 се занимават с преработка и разпределение на петрол и газ. През 2006 г. приходите на компаниите от този сектор представляват 40 % от общите приходи на водещите 500 компании. Този дял сигурно ще остане висок, ако пазарните тенденции и цените, особено тези на суровия петрол, останат на същото равнище и ако продължат процесите на консолидация в сектора.
След компаниите в енергийния сектор се нареждат фирми производители на автомобили.
10 % от най-големите 500 компании, както по брой, така и по приходи, са компании, които се занимават с производство и търговия на автомобили. Като цяло, в списъка има 126 компании, представящи производствения сектор, със стоманодобивни гиганти като Mittal Steel, US Steel и химически компании, подредени до представителите на автомобилната индустрия.
Третият сектор в списъка е потребителският: общо 106 компании (около 21 % от общия брой компании, но само с 16 % от приходите).
Лидерите в сектора са големи дистрибутори
(Tesco, Metro, Jeronimo Martins), въпреки че са се появили и производители на храни (Хърватската компания Agrokor - 45-то място), както и дъщерни фирми на големи тютюневи компании и производители на високотехнологични продукти като LG Electronics в Млава, Полша.От 500-те водещи компании 183 (37 %) са базирани в Полша, следвани от чешки компании - 82
(16 %); унгарски (13 %) и украински (13 %) компании. В четирите страни се намират 80 % от най-големите компании в региона.