fbpx Лидл откри втори логистичен център в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лидл откри втори логистичен център в България

Лидл откри втори логистичен център в България

Лидл България откри своя втори логистичен център в страната, който се намира в с. Кабиле, Ямбол. Инвестицията в складовата база е на стойност над 80 млн. лева, а с откриването й компанията създава нови 150 работни места в региона.

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България, символично прерязаха лентата на логистичната база, разположена на площ от близо 200 000 кв. м.

“Днес откриваме един от най-големите логистични центрове в Европа, с наистина значима инвестиция както за региона, така и за страната. Само преди 7 години, заедно открихме първия Lidl център в Равно поле и днес им пожелавам още много успех и напред, за да могат да продължат да се развиват все така стабилно“, сподели премиерът Борисов при откриването на центъра.

„Логистичен център Кабиле е важна крачка в разрастването на Лидл България и утвърждаването на компанията като водеща на пазара. Складовата база е пример за мащаб, устойчивост и отговорност и отразява ангажимента ни да предлагаме на нашите клиенти винаги свежи продукти и характерното за Lidl оптимално съотношение качество-цена. Тази инвестиция е поредното доказателство, че Лидл България ще продължи да бъде сред водещите инвеститори и работодатели в страната“, заяви Милена Драгийска, Главен изпълнителен директор на търговската верига.

Логистичен център Кабиле ще поеме зареждането на магазините Lidl в Източна България, докато първата складова база на веригата – тази в с. Равно поле до София, ще отговаря за доставките в западната част на страната. Така компанията ще постигне още по-ефективна оптимизация на бизнес процесите, което от своя страна ще осигури по-свежи и качествени продукти и по-добро обслужване на клиентите на марката.

Освен водещата позиция на пазара, логистичен център Кабиле отразява и социалната отговорност и устойчивото развитие на компанията. Това е единствената логистична база в България, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво „Отлично“. При създаването й са използвани екологични и дълготрайни материали в строителството. Оборудвана е със соларни панели, пълно LED осветление, както и със система за управление на сградните инсталации. Така складовата база използва с 30 % по-малко енергия, отколкото ако бе проектиран и изпълнен като стандартна сграда.

Освен инвестицията в логистичния център, Лидл България инвестира и във важни за региона и местната общност проекти. Инвестицията в тях възлиза на 1,5 млн. лв. Компанията изгражда 7 км. газопровод в с. Кабиле и предоставя безвъзмездно бетонови панели за пътища на община Тунджа. Предстои изграждането на кръстовище пред логистичния център, локално платно за камиони и LED осветление на близките паркинги на магистрала Тракия.