fbpx Малките стъпки в живота | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малките стъпки в живота

Малките стъпки в живота

Днес от всякъде ни заливат със съвети. За всичко – от това как да се храним, до това как да живеем, как да правим бизнес, как да отглеждаме децата си. В следващите редове не искаме да ви съветваме, а да обърнем внимание на някои прости действия в живота ни, които понякога забравяме. А с малко можем да постигнем много и наистина се чувстваме по-добре. Да почувстваме удовлетворение, че сме по-добри хора.

1. Съпричастност. Направете го навик и се опитайте да влезете в обувките на другите хора -близки, колеги, хора, които срещате на улицата. Опитайте се да разберете до колкото е възможно, какво те преживяват, защо правят това или онова.

2. Бъдете приятелски настроени. Обикновено най-безопасно е да се държите приятелски към другите. Разбира се, има моменти, когато другите не искат някой, който да е приятелски настроени към тях и са много чувствителни към това. Все пак се дръжте приятелски в рамките на границите на целесъобразността.

3. Бъдете полезни. Това е вероятно е една от слабостите на нашето общество. Разбира се, има много хора, които искат да са полезни с едно или друго действие. Но като цяло има тенденция да се запази за затваряне в себе си и пренебрегване проблемите на другите. Не бъдете слепи за нуждите и на другите. Опитайте се да помогне дори преди да са поискали помощ.

4. Бъдете вежливи в градския трафик. Ето това е друга голяма слабост на обществото ни. Колко пъти сте били абсолютни егоисти когато шофирате? Колко пъти сте крещели и псували някой, който сте решили, че не се справя в движението. Помислете си, че и вие сигурно изпадате в такава ситуация. Не е по-добре да бъдете учтиви и да дадете път?

5. Слушайте другите. Всички искаме да говорим, но много малко от нас искат да слушат. Така че отделете време, за да слушате другите хора или просто изчакайте вашия ред за да говорите.

6. Спрете да критикувате. Ние всички имаме склонност да критикуваме другите, независимо дали става дума за познати хора или тези, които виждаме по телевизията. Запитайте се дали бихте искали да бъдете на тяхното място и понесете цялата помия, което много пъти се излива незаслужено?

7. Забележете промяната. Забележете как вашите действия оказват влияние върху другите, особено когато започнете да се отнасяте към тях с доброта, състрадание, уважение, доверие, любов. Но също така забележете промяната в и себе си. Чувствате ли се по-добре, по-щастливи, по-сигурни, по-склонни да се доверявате на другите? Тези промени обаче идват бавно и с малки стъпки. Но ако се обърне по-сериозно внимание на тях, ще ги забележите.

Facebook коментари