fbpx Майките избират безопасно и качествено обзавеждане | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Майките избират безопасно и качествено обзавеждане

 

Безопасната конструкция и качествените материали са главните критерии при избора на обзавеждане за детска стая, показва проучване на мебелни магазини Aiko сред майки на деца до седем години от големите градове в страната. Над 80% от анкетираните определят тези два фактора като основните, на които обръщат внимание при покупката на мебели. Целта на проучването е да установи как семействата осигуряват благоприятна и здравословна среда за децата. Чрез инициативата мебелната верига се стреми да информира родителите колко важен е разумният избор на мебели за развитието на малчуганите.

Други основни критерии, по които майките избират обзавеждането на детската стая, са функционалността, удобството, устойчивостта и достъпната цена. Матракът – един от задължителните елементи – трябва да бъде антиалергичен (според 58% от анкетираните), ортопедичен (45%) и дишащ (34%). Въпреки актуалната икономическа ситуация родителите са готови да платят съответната цена за желаното качество – около 2/3 от тях биха отделили до 1000 лв. за мебели за децата си.

Според проучването близо 55% от майките не могат да преценят дали мебелите оказват влияние върху здравословното състояние на децата. Около 20% от анкетираните са категорични, че изборът на обзавеждане няма пряко влияние върху благополучието на малчуганите. Едва 17% знаят, че мебелите в детската стая могат да доведат до различни здравословни проблеми като алергии, гръбначни изкривявания, наранявания и дори астма. За да осигурят максимално безопасна среда за децата си, голяма част от майките използват обезопасители за електрически контакти (77%) или за ръбове и ъгли (44,5%) и заключват шкафовете и хладилниците (35%).

За 35% от анкетираните основен източник на информация при избора на мебели са другите майки. Едва 1/3 от участниците в проучването се консултират със специализирани сайтове и списания, само 1/4 от тях се доверяват на Интернет страниците на мебелните магазини. Около 10% от анкетираните се допитват до семейния лекар.

Майките определят цветовете на стените, осветеността на помещението и материалите за изработка на мебелите като трите основни фактора, които в най-голяма степен влияят върху психичното здраве на детето.

За осветлението на стаята приблизително половината от анкетираните разчитат предимно на дневната светлина. За да се възползват максимално от нейния ефект, майките боядисват помещението в жълто – предпочитан цвят както за момичешка, така и за момчешка стая. Други унисекс цветове са белият и зеленият. Синьото и розовото остават класическите цветове за стаите съответно на младите кавалери и на малките дами.

Най-популярният материал за изработка на мебелите за детска стая е естествената дървесина, предпочитан от 50% от запитаните майки. Следват плоскостите от дървесни частици (ПДЧ), на които се доверяват 37% от анкетираните, и плоскостите от мека дървесина (т. нар. MDF), на които залагат около 16% от участниците в проучването.

Количката, леглото и кошарата са първите мебели, които родителите купуват за децата си. При 60% от запитаните това се случва още по време на бременността на майката, между 7-мия и 9-тия месец. Това са и елементите от обзавеждането, които възрастните избират с най-голямо внимание. Родителите на първокласниците акцентират върху избора на бюро (46%). В много случаи купуват изцяло ново обзавеждане (38%); Едва 2% от респондентите не използват мебели и принадлежности от първото си дете при отглеждане на второто.