fbpx Медицински център за съня | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Медицински център за съня

Медицински център за съня

Всеки човек прекарва една трета от живота си в сън, т.е. около 20-25 години. Той е толкова важeн за нас, колкото храната и движението.
Едва ли има някой, който да не е преживявал трудностите на деня след безсънна нощ. Качественият и достатъчен сън е от изключителна важност за успешен ден. Острите и хроничните нарушения на съня водят до натрупване на сънен дефицит, който води до повишена раздразнителност, необоснована умора и прекомерна сънливост през деня.

Ниската обществена култура, незнанието и незачитането на нормите на хигиена на съня често са в основата на сериозни психологични и здравни проблеми.

Сънят не е само личен проблем. Той има изключително важно обществено и социално значение, свързан е пряко с нашето здраве
Човек, който с времето е натрупал "сънен дълг", може да стане опасен, както за себе си, така и за околните. Заспиването на волана, например, за кратко време е една от най-големите опасности на пътя, по-голяма е дори от употребата на алкохол и наркотици.
Съвременният живот предоставя на човек изключителни предизвикателства и възможности, а цената е времето. Често си позволяваме те да бъдат за сметка на съня ни. Пътуване, работа, телевизия, интернет, развлечения - всичко това плащаме със заем от нашия сън.
Казват, че във Вашингтон хората не си доспиват, за да си свършат работата, а в Ню Йорк не спят, за да се забавляват.
Нашите деца също не спят достатъчно. До късно през нощта те са в интернет клубовете, а на следващия ден - рано в училище.
Родители и учители, дайте възможност на учащите се да се наспят.

Следете за това!

Ако си лягате всяка вечер с един час по-късно или ставате с един час по-рано, за една седмица натрупвате седем часа сънен дълг, все едно не сте спали една нощ в тази седмица
Понякога нещата са доста по-сериозни. Когато спим, извършваме огромна работа. В режим "сън" нашият мозъчен "компютър" обработва, класифицира и подрежда информацията от деня. Той я сравнява с миналия ни опит, изработва прогнози и дава решения на проблеми от деня, "изчиства" паразитна и ненужна информация, структурира емоционални събития, консолидира паметта.
Има редица заболявания на съня, които са обект на новопоявилата се специалност "медицина на съня". Някои от тях се проявяват с намаляване или увеличаване на времетраенето и качеството на съня, т. н. инсомнии и хиперсомнии.
Едно от най-често срещаните нарушения на съня, на което не отделяме необходимото внимание, е безсънието. Понякога то може да се превърне в хронично заболяване със сериозни последици.

Съществуват заболявания, които се провокират от съня, например някои форми на епилепсия, както и нарушения на дишането по време на сън - сънна апнея.

Това е един много разпространен изключително важен медицински и социален проблем, който взема жертви всеки ден. Той разрушава качеството на живота ни и постепенно отнема силите ни.

Медицина на съня

Идеята за създаване на специализиран медицински център за изследване на съня възникна още през 1989 г. Тогава бях включен в работата на научна експедиция на връх Елбрус, организирана от проф. Младен Григоров, която имаше за цел да проучи въз- действието на хипобарната хипоксия върху сърдечносъдовата и централната нервна система при изкачване и престой на големи височини. Картината на нарушения сън при тези условия беше подобна на тази, която се наблюдава при нарушения на дишането по време на сън. Такава нарушена структура на съня се среща при синдрома сънна апнея, който се характеризира с множествени събуждания, водещи до некачествен сън.

Ако някой ваш познат хърка постоянно и има един или повече от следните симптоми, това може да е ОСА. Проверете сами:

 • хъркане, прекъсвано от спиране на дишането;
 • задъхване и задушаване по време на съня;
 • неспокоен сън;
 • прекомерна сънливост и умора през деня;
 • трудно концентриране на вниманието;
 • лесна дразнимост;
 • отслабване на паметта;
 • високо кръвно налягане;
 • депресия;
 • наднормено тегло;
 • голяма обиколка на врата (> 43 см за мъже;
  > 40 см за жени);
 • стеснени дихателни пътища;
 • сутрешно главоболие;
 • отслабване на либидото;
 • често уриниране през нощта


Всекидневната медицинска практика и възможнос-тите на Военномедицинска академия, както и подкрепата от колеги, с които работех по това време, ми дадоха кураж да започна работа в една
нова област, която поставяше основите на нова медицинска

специалност - медицина на съня

Дихателните нарушения по време на сън станаха моя специалност. Аз приех да стана д-р "Сънна Апнея". Натрупаният и споделен опит с колеги в страната и в чужбина, и особено с тези в най-добрите центрове от Европа и Америка, ми позволи да започна самостоятелно да въвеждам високите технологии на световната медицина в едно изключително трудно за страната ни време. Единственият възможен начин за мен беше частна практика, за да мога сам да вземам и изпълнявам решенията си. Медицинските среди са консервативни и трудно приемат новото. Изключителна беше помощта на моите пациенти, които ми повярваха и помогнаха да натрупам и развия познанията си. В тази област по това време нямаше учебници. Всеки споделяше опита си с другите и така се движихме напред. В тази работа бяха включени стотици специалисти от цял свят.
През 1985 г. американската фирма Respironics пусна първия индивидуален nCPAP апарат на световния пазар. За 20 години се натрупа огромно знание и възможности да се спасяват стотици хиляди човешки живота. Само в САЩ страдащите от това заболяване са над 20 млн. души.
Диагностиката и лечението са скъпи, но изключително ефективни
Загубите от нелекувана сънна апнея за обществото са огромни, поради това разходите се покриват изцяло от медицински фондове.
С ясното съзнание за трудностите, които ме очакват, аз приех предизвикателството и през 1994 г. започнах частната си медицинска практика. За щастие сега вече не съм сам. Около мен има колеги и млади лекари, с които възможностите ни се увеличават.
В момента в медицински център "МАНА" успешно се диагностицират и лекуват всички проблеми, свързани със съня. Особено ефективно работим в областта на дихателните нарушения по време на сън. Натрупаният за 15 години успешен опит ни дава основание да се гордеем с високотехнологичната помощ, която предлагаме на нашите пациенти. Стандартите на работата ни са същите, както в най-добрите лаборатории за съня в Европа и САЩ.
Моята лична мечта е да видя България като една модерна страна, в която знанието за съня да бъде на достатъчно високо ниво.

За контакти:
София, кв. "Красно село", бл. 208, вх. З
тел.: 02/ 955 49 35, 955 49 36
Фондация "Сън и здраве" осигурява безплатни консултации,
свързани с проблеми в съня.
Tе се провеждат в медицински център "Мана".

Facebook коментари