Мениджърите споделят

Елена Дречева, Павлина Пеева, Мирослава Симова

Мениджърите споделят

Три дами, които са застанали начело на компании в различни сектори и уверено водят бизнеса напред, споделиха своите пет успешни правила за бизнес.

Eлена Дречева, изп. директор Коника Минолта България

1. Избора на качествен и силно мотивиран, и ангажиран ЕКИП. Това е моето първо и най-важно правило. Когато имам стойностни хора в екипа си, на които мога да разчитам, сякаш имам криле. Те ме вдъхновяват и амбицират за по-високи върхове в растежа ни като компания.

2. По-качествено пред по-евтино! Винаги се стремим да се отличаваме с конкурентни предимства, а не само с цена. Всяка компания среща този избор: може да предлага изключителни нефинансови ползи, като силна марка, добър външен вид, удобство, многофункционалност, издръжливост и др. или да покрие минимални изисквания да привлича клиенти с ниска цена. Пазарната среда прави този избор изключително труден.

3. Фокус върху клиента. Клиентът е основният ни фокус. Създаваме позитивно преживяване у клиента при продажбата и след нея, поставяме клиента в центъра на цялата си стратегия и действия по нейното изпълнение.

4. Приходите са по-важни от разходите. Създаването на финансова стойност от компаниите не е лесна задача. Но едно от моите основни правила е, че приходите са по-важни от разходите. Постигането на целите за финансови приходи са и един от основните мотиватори за мен и за организацията ни.

5. Дългосрочен план за изключително представяне. Визията за бъдещето и ясната цел, с основен акцент изключително представяне във всичко, което правим.

 

Павлина Пеева, регионален мениджър дистрибуция – България/ Адриатика
Fujitsu Technology Solutions

1. Измервайте успеха! Нека текущата печалба не е единственият критерий за успешен бизнес. Научете се и залагайте и други измерители на успеха. В различни периоди от развитието на бизнеса ви това може да са брой успешно завършени проекти, разработени нови продукти и решения. Численост на екипа, колко хора са ви останали лоялни във времето и ви уважават, дори и след като сте се разделили по една или друга причина.

2. Бъдете самоуверени, но не самонадеяни! Преценете в какво е вашата сила. Не се опитвайте да сте специалисти по всичко и да показвате на всички колко сте компетентни по всяка тема. Разберете какво правите най-добре и се занимавайте само с това. Ако се разпилеете или надцените, ще „прегорите“.

3. Бъдете позитивни и добронамерени! Подхождайте с очакването, че хората ще ви очароват, а не, че ще ви разочароват. Но бъдете с твърда, ясна и категорична позиция. В България за съжаление много често добрината и толерантното поведение се бъркат с наивност и глупост. Трябва ли всички да сме „гадняри“, за да е сигурно, че ще ни се получат нещата?!

4. Бъдете смели и упорити! Дръзвайте да правите това, което не се очаква. Поставяйте под съмнение статуквото, но винаги се придържайте и към реалността. Креативността става безполезна и безсмислена, ако премине границите и се превърне във фантазия.

5. Трябват съмишленици! Важна е работата в екип, защото никой не може да постигне всичко сам. Трябва да си част от силен екип, за да успееш в бизнеса. Хората са най-важният компонент на успеха. И зад най-голямата табелка на най-известната фирма стоят хора с труда си и мотивацията си. Затова намерете хора, с които можете да работите и на които можете да се доверите!

 

Мирослава Симова, изп. директор Pernod Ricard Bulgaria

1. Уважавай, развивай и оценявай екипа си. Хората са най-важният ресурс на една компания. Един мотивиран и сплотен екип, движен от обща цел може да повдигне планини. За мен, а и за повечето колеги, с които съм работила през годините, успехът в бизнеса е съпътстван от това че те е грижа, че работиш с удоволствие и страст.

2. Следвай последователно принципите и ценностите си. Вярвам в почтеността и взаимното уважение. Компромиси могат да се правят в ежедневните тактически решения, но не отстъпвам от това, което ме води и в което истински вярвам.

3. Интересувай се и се вдъхновявай от хора и сфери и извън твоя непосредствен бизнес. Любопитството и разностранните интереси ни спасяват от рутината и ни зареждат със свежи идеи.

4. Дори когато изглежда, че всичко върви чудесно, не спирай да търсиш начини и пътища да бъдеш една крачка напред, да стимулираш иновации, да оптимизираш и променяш. Мисля, че е важно тази култура на постоянно търсене на нов, креативен подход, да е споделена от екипа. За да поддържаме конкурентоспособност трябва да се вслушваме в различни мнения и идеи, да бъдем отворени и позитивни.

5. Често се налага да предвиждаме развитието през бъдещи периоди. Имайте резервен план, ако обстоятелствата се променят, особено когато очаквано обсъждате няколко сценария.

Facebook коментари