MINI Cooper SE е първото електрическо MINI

MINI Cooper SE е първото електрическо MINI

MINI Cooper SE e първото MINI с чисто електрическо задвижване. То е оборудвано с електромотор със 184 к.с., а литиево-йонна батерия осигурява пробег от 235 до 270 км, като заради нея не е намалена вместимостта на багажника. Моделът ускорява от 0 до 60 км/ч за само 3,9 сек., като при първите 60 метра то с лекота поддържа темпото на спортни автомобили с конвенционално задвижване. Ускорението от 0 до 100 км/ч за 7,3 сек. Максималната му скорост е ограничена до 150 км/ч. 

 

Новото MINI Cooper SE се подпомага от специфичните за модела настройки на окачването. Наложилият се конструктивен принцип на окачването с пружинна стойка и един носач отпред и уникалната с сегмента многораменна конструкция отзад и електромеханично кормилно управление гарантира максимална стабилност на пътя, прецизност на кормилното управление и спонтанност при смени на посоката на движение и при чисто електрическото задвижване. Оптималното разпределение на теглото между осите и по-ниският с поне 30 мм спрямо MINI Cooper S център на тежестта осигуряват на новото MINI Cooper SE уникална в сегмента на малките автомобили динамика в завоите. 

 

Първото MINI с чисто електрическо задвижване също позволява на водача да адаптира настройките на автомобила към актуалната ситуация на пътя и личните си предпочитания. MINI Driving Modes се избират от превключвател, разположен от дясната страна на лентата с превключватели. При новото MINI Cooper SE на разположение са четири режима. Режим SPORT се различава от стандартната настройка MID по по-директната характеристика на педала на газта и особено спонтанните реакции на задвижването. Ориентираната към комфорт характеристика на кормилното управление в режим MID е активна както при режим GREEN, така и при новия, конфигуриран специално за новото  MINI Cooper SE режим GREEN+. Освен това при тези два режима задвижването е насочено към максимална ефективност. Допълнително в режим Green+ се ограничават респективно деактивират подбрани комфортни функции като отоплението, климатизацията и подгряването на седалките, за да се удължи пробега на автомобила.  

 

Новото MINI Cooper SE серийно се оборудва със специфично за модела арматурно табло, което се състои от 5,5-инчов цветен дисплей с Black-Panel дизайн зад волана. В центъра на напълно дигиталното арматурно табло се изобразява скоростта в цифрова форма и под формата на лента. Лентата за скоростта се изобразява паралелно и в светлинния пръстен на централния уред – в зависимост от режима на шофиране в червен (SPORT), бял (MID) или зелен цвят (GREEN и GREEN+).

 

Новото MINI Cooper SE се зарежда от електрическата мрежа, към която може да се свърже с обикновен домакински контакт, чрез MINI ELECTRIC Wallbox или на обществени зарядни станции. Така в рамките на 2,5 часа до 80 % и в рамките на 3,5 часа до 100 %. Още по-бързо е зареждането на станциите за бързо зареждане с прав ток. Зарядният блок на новото MINI Cooper SE е пригоден за максимална зарядна мощност от 50 кВт, така че зареждане от 80 % може да бъде постигнато за само 35 минути. В комбинация с MINI ELECTRIC Wallbox се предлага и инсталационна услуга. Wallbox може да бъде монтиран както в гаражи, така и на покрити паркоместа. 

Facebook коментари