fbpx Минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари 2023 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари 2023 г.

Минималната работна заплата ще стане 780 лв. от 1 януари 2023 г., реши правителството на заседание на 29 декември. Размерът ѝ ще се повиши с 9,9% спрямо сегашната й стойност, а увеличението на годишна база е с 20%. От 1 януари 2023 г. минималната часова работна заплата ще бъде 4,72 лв. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на брифинг след заседанието на Министерския съвет. 

При определянето на новия размер на минималната работна заплата са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда и възможностите на държавния бюджет. „Това ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите“, заяви вицепремиерът Лазаров.  

Той обясни, че ръстът на най-ниското възнаграждение за труд ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, ще увеличи мотивацията на работната сила и ще намали нелоялната конкуренция. „Чрез това увеличение ще бъдат подкрепени също работещите в социалните услуги и личните асистенти по механизма за лична помощ, чиито заплати се определят с коефициент съобразно размера на минималната работна заплата“, подчерта Лазаров. 

С приемането на новия размер на възнаграждението се създават условия за изготвяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата. „Разработването му ще започне в началото на 2023 г., когато съвместно със социалните партньори ще започнем работа и по създаването на предпоставки за прилагането на Директивата за адекватните минимални работни заплати“, обясни вицепремиерът Лазар Лазаров.