fbpx Млади одитори ще мерят сили | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Млади одитори ще мерят сили

93 студенти от 14 български и чуждестранни университети се включват в първото издание на състезанието „Млад одитор”. Интересът към него е двойно по-голям от страна на дамите, които са общо 66; господата участници са 27. Макар и за първа година, конкурсът се радва на огромен интерес сред младите. Студенти от 18 града се включват в надпреварата, сред тях - Неапол (Италия), Никозия (Кипър), София, Враца, Ботевград, Добрич, Долни Дъбник, Драгоман, Дупница, Куклен, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Сандански, Свищов, Сливен.

Представените университети са общо 14, като още през първата си година състезанието привлича участници от 3 чуждестрани. Поради големия интерес до участие са допуснати студенти както от чисто финансови и икономически специалности, така и студенти от не толкова присъщи за счетоводството и одитинга области като IT, Маркетинг и дори Психология. Състезанието преминава през 3 етапа, в които се отсяват финалистите.

По време на първия етап всички участници трябва да попълнят тест по одит, за който разполагат с 30 минути. От всички 93 участвали, 66 успешно преминават на втори етап, за който имат два часа за решаване на казус по одит. Казусът е еднакъв за всички и изисква изготвянето на реално одиторско мнение и оценка на събрани одиторски доказателства за конкретни обекти. Третият етап от конкурса е оценяването на казусите от преподаватели от УНСС, одитори от „Ейч Ел Би България” ООД, „Захаринова и Партньори” ООД и други експерти от областта.