fbpx Мястото на жените в технологиите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дигиталните момичета

Мястото на жените в технологиите

 Въпреки че съвременното обществото успява да надмогне предразсъдъка, че момчетата се справят по-добре в точните науки, идеята за света на технологиите като мъжка територия остава. Разликата между броя на мъжете и жените, работещи в сферата на технологиите, нараства. Според едно скорошно проучване 57% от момичетата вярват, че ако изберат кариера в ИТ, трябва да се стараят много повече от мъжете, за да успеят (Girl Scout Research Institute: 2012). Сред 81% от момичетата, които проявяват желание и интерес да учат в технологична специалност, само 13% казват, че това е било тяхното първо желание. От жените, които успяват да завършат технологични специалности, по-голямата част се реализират в сферата на образованието или здравеопазването (Source: U.S. Department of Commerce, 2011).
За да се покажат предимствата на кариерата в сферата на технологиите и да се повиши информираността сред момичетата за това, колко смислена и вълнуваща може да бъде работата в ИТ компании, Макрософт организира инициативата DigiGirlz. Тя стартира със среща-дискусия, на която 6 успешни млади жени от сферата на технологиите разказаха своите вълнуващи професионални истории.
Зададохме няколко въпроса на две от участничките, които вече са намерили своето успешно място в технологичния свят.

Антония Ташева, Асистент във ФКСУ на ТУ - София

Срещате ли наистина отношение или предразсъдъци за това, че сте жена и технологиите не са сфера за нежната половина?

- Никога няма да забравя първото си национално състезание по програмиране, когато бях още ученичка – една компютърна зала пълна единствено с момчета и аз между тях. Виждах пренебрежение в очите им, сякаш се питаха „каква е пък тази тук?“. Фактът, че се представих по-добре от половина от тях ми даде доза самочувствие и от тук нататък в живота си спрях да обръщам внимание на тези погледи, защото след тях идва одобрението стига да покажеш професионализъм, нужните знания и умения.

От къде идва тази тенденция в мисленето, че технологиите не са за жените? Все пак това не е професия, която изисква особена физическа подготовка, а високо интелектуална дейност.
- Може би се корени във вече остарелите разбирания, че жената трябва да си стои в къщи и да гледа дома и децата. Предполагам много жени са неуверени и се притесняват да се впуснат в начинание, където ще са обградени само от мъже, за да привлекат и други след себе си. От друга страна, динамичността на работата в тази сфера не изисква мускули, но пък на човек му трябват здрави нерви, силно логическо мислене, стабилна психика и готовност непрестанно да „тичаш“, за да си в крак с технологиите.

Дали все пак професионализмът не е факта, който говори, че всички са равни?
- Точно това е! Трябва да се избяга от стереотипите и за щастие все повече фирми го правят. Реалните умения и знания се показват в „битката“ за дадено работно място. Все пак за да е успешна една дейност, тя трябва да се движи от кадърни хора, независимо от техния пол.

Според вас как мъжете възприемат успяващите жени?
- Различно, но може би за голяма част от тях е тежко да го приемат, дори бих казала, че успелите жени ги плашат, накърняват егото им и това ги кара да се чувстват не до там вече силния пол. Но все пак питайте някой мъж:) .

Кой е вашият личен начин да игнорирате границата между жени и мъже в професията?
- За щастие в преподавателската професия няма толкова изразена граница между жените и мъжете. Във Факултета по компютърни системи и управление на Технически университет – София имам щастието да работя в млад и сплотен колектив, където има равнопоставеност на половете.

Рая Юнакова, Маркетинг менииджър, Майкрософт България

Срещате ли наистина отношение или предразсъдъци за това, че сте жена и технологиите не са сфера за нежната половина?
- В професионалния ми опит до момента това не се е случвало. Колегите ми винаги са се интересували от това какво върша и как, всичко останало идва на заден план. В българския офис на Майкрософт дамите са над 40%, вписват се прекрасно във всеки един сегмент от работата на компанията и всички заедно сме силен екип.

От къде идва тази тенденция в мисленето, че технологиите не са за жените? Все пак това не е професия, която изисква особена физическа подготовка, а високо интелектуална дейност.
- Факт е, че към технологичните професии проявяват интерес повече мъже, отколкото жени и поради това областта се възприема като по-мъжка. Това, обаче не означава, че жените не са успешни в тези професии или че има някаква пречка те да бъдат такива. Именно това е посланието, което искаме да предадем чрез инициативата DigiGirlz - светът на технологиите е едно наистина вълнуващо място и младите дами, които искат да се развиват професионално в него трябва да преследват целта си, без да се колебаят. В наши дни младежката безработица достига много високи нива, като 1 на всеки 5 младежи в ЕС не успява да си намери работа, докато се очаква до 2015 г. над 700 000 работни места в ИТ индустрията да останат незаети поради липса на добра квалификация. Майкрософт разглежда това като шанс за повече млади хора да се възползват, за да реализират потенциала си. С DigiGirlz искаме да разкажем за тези възможности за предприемачество и работа на повече момичета.

Дали все пак професионализма не е факта, който говори, че всички са равни?
- За мен има два вида професионалисти - такива, които полагат усилия и вършат работата си добре и такива, които не дават всичко от себе си. Мога да дам пример с Майкрософт, където работя в момента - на ръководните позиции има както жени, така и мъже и нямам впечатлението това да оказва влияние върху работата ни. Конкретно в България, в момента броят на жените и мъжете е почти равен, така че сме постигнали перфектен баланс.

Според вас как мъжете възприемат успяващите жени?
- С уважение, както възприемат и успелите мъже.

Кой е вашият личен начин да игнорирате границата между жени и мъже в професията?
- Не се замислям за тази граница. В работата си се старая да работя добре с колегите си и да се уча от техния опит, без значение от пола им. Това, което прави впечатление е съотношението между броя мъже, които работят в техологичната индустрия спрямо този на жените, но го отдавам на различните интереси, които имат двете групи.
 

Жените сами трябва да извоюват своите места и като борбени натури те успяват да намерят удовлетворение в работата си. Ето, какво споделиха и другите участничките в старт събитието на DigiGirlz в България:

Надежда Дерменджиева, мениджър „Програми“ в Българския център на жените в технологиите: „Целта на нашата организация е да срещаме на едно място младите момичета, които са в етапа на своето образование и професионална ориентация, с успелите жени в сферата на технологиите. Не мисля, че възрастта е пречка и дамите винаги могат да се насочат към кариера в технологиите. Търсете ментори и бъдете лидери, включете се в общността и организацията.“

Ивелина Атанасова, предприемач, консултант и основател на Newtrend.bg: „Започнах да работя на 15 години. Това ми позволи да експериментирам в професията и да открия себе си. С времето разбрах, че съм добра в продажбите и комуникацията с клиенти. Толкова добра, че ми беше скучно, защото лесно постигах поставените ми бизнес цели. Любовта към технологиите и умението да продавам ме насочи естествено към дигиталния маркетинг и бизнес стратегии в професионален план. Предизвикателството да си на върха на вълната и новите тенденции, да моделираш бизнеса, да развиеш продукт, компания или проект (от нулата), който да наложиш на пазара и да продаваш е несравнимо. Първата стъпка е да познаваш себе си. Втората е да си позволиш да експериментираш и да не те е страх. Третото нещо е да не ти пука за стереотипите, да правиш нещата, които обичаш и да вярваш в успеха им. Изключително важно е да можеш да намериш своето място, да работиш за това, което вярваш и то да ти доставя ежедневно удоволствие.“

Божана Иванова, Network & Marketing Manager в LAUNCHub: “Не мога да програмирам, но съм израстнала в мъжка компания и това ми помогна по-лесно да навляза в един чисто мъжки свят. Другото важно нещо, което дава смелост е спортът, защото той мотивира и от друга страна помага да вярваш в себе си, че можеш да успееш в един не само мъжки, а по-скоро непрестанно съревноваващ се свят. Не на последно място е важно да намериш своя ментор, който да е технологичен човек, и да ти покаже от къде и как да започнеш, да те коригира и насочва според неговия опит и експертиза.“

Йоанна Стоянова, мениджър „Корпоративни клиенти“ в Майкрософт България: „Работя в сферата на ИТ от 15 години и съм работила на много различни позиции и придобих доста умения през годините. В Майкрософт съм вече 6 години и отговарям за финансовия сектор. Изключително интересно е, защото мога да се срещам не само с ИТ хора, но и с бизнес средите, на които мога да помогна да постигнат по-добри резултати с Майкрософт решения и с които да споделя световния опит на компанията в сферата. “