fbpx Електронната търговия в България - данни, тенденции и прогнози | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Електронната търговия в България - данни, тенденции и прогнози

През последните 5 години годишният ръст на електронната търговия в България се движи между 25% и 33%. За  2016 ръстът е 27% и е реалистично да очакваме подобен ръст и през следващите няколко години. Обемът на B2C електронната търговия за 2016 г. е 420 милиона евро по данни на Ecommerce Foundation, а прогнозите за 2017 година годишният обем на електронната търговия в България да достигне 510 милиона евро. Съотношението електронни услуги към електронни стоки е 48:52.

Секторът на електронната търговия в България ще продължи да расте устойчиво със сериозен двуцифрен ръст. Има всички предпоставки за това - 62% Интернет навлизане, наситеност на мобилни устройства с Интернет, които са среда за пазаруване онлайн, над 30% от онлайн потребителите (17% от цялото население в България) вече са пазарували онлайн и имат изградени навици за онлайн пазаруване, има над 20 000 електронни магазини в България. Към настоящия момент е-GDP (съотношението на обема на електронната търговия към Брутния Вътрешен Продукт) е само 1.05%. За сравнение в останалите страни от Европа е-GDP достига 2.5%-3% и продължава да расте.

Темпове на развитие на онлайн търговията

Темпът на развитие на онлайн търговията в България е с по-голям ръст от страните в Западна Европа. През 2016 г. оборотът на електронната търговия в Европа се е увеличил до 530,58 млрд. евро, като темпа на растеж е 15,43% през 2016 г. За 2017 г., обемът на електронната B2C търговия в Европа се очаква да достигне около 603 млрд. евро, при темп на растеж от 13,62%. Различните пазари в Европа се развиват с различни темпове. Някои страни обаче имат много висок процент на потребителите, които пазаруват онлайн, а именно Люксембург (98%), Норвегия (98%) и Дания (97%) и при такова насищане няма как да се очакват големи ръстове. Румъния е начело на списъка с най-бързо растящите пазари в Европа (с ръст от 38%), следвана от Естония (35%) и Украйна (31%). За България за 2016 г. ръстът е 27%.

Онлайн кaтегории продукти и услуги

По данни на Евростат 1,3 млн. българи са пазарували онлайн през изминалата година, като 61% от тях най-често са купували дрехи. Средногодишно за 2016 един потребител в България е отделил около 320 евро за онлайн пазаруване, а за 2017 година прогнозата е да похарчи около 380-400 евро.
Има сегменти, които се развиват по-бързо от останалите, но има и сегменти, които са си завоювали лидерските позиции по отношение на закупувани стоки и услуги онлайн. Лидерската позиция в закупуването на стоки онлайн принадлежи на  категорията дрехи, обувки и аксесоари, а в електронните услуги лидерската позиция принадлежи на  туристическите услуги /пътувания, самолети билети и хотелски резервации/. Продуктовите категории, които ще се развиват с най-голям темп са поръчка на храна онлайн, дом и градина, а от онлайн услугите с най-голям темп ще растат туристическите пакети, онлайн застраховките и закупуване на онлайн билети за събития. 

Българските онлайн търговци следва да погледнат към възможностите за развитие, които им предоставят чуждите пазари, например този в Румъния. Именно в северната ни съседка секторът е четири пъти по-голям от родния - €2 млрд. евро в Румъния в сравнение с 510 млн. евро у нас.
В Централна и Източна Европа, включително и в България, процентът на електронната търговия към целия обем на ритейл бизнесът е около 3.9%, като тенденцията е да достигне до 5% през следващите 1-2 години. Потенциалът е огромен, имайки предвид, че в азиатския регион онлайн ритейлът достига до над 20% от целия обем на ритейл бизнеса.

Тенденциите в онлайн търговията

Електронната търговия ще навлиза все повече в сферата на мобилните устройства. В следващите 3-4 години около 90% от цялата електронна търговия ще бъде мобилна. В страни като Полша и Унгария това число вече е над 50%. След това ще се получи едно преливане между онлайн и офлайн. Няма да има нито само онлайн, нито само офлайн пазар. Ще се получи своеобразна смесица между тях. За търговците ще е наложително да са в Интернет. Ако не са, ще изгубят клиентите си. Хората разбират за вас от мрежата, за да могат да дойдат във вашите физически магазини.
Не можем да разделим офлайн и онлайн ритейла, защото потребителят е навсякъде. Виждаме, че голяма част от офлайн веригите стартират и развиват онлайн магазини. Но наблюдаваме и обратния процес. Онлайн магазини, които искат да се позиционират и да развият своя бранд, отварят офлайн шоуруми, офлайн магазини, в които може да използвате интернет, за да прегледате портфолиото от продукти и услуги, които се предлагат – да тествате. Не можем да отделим онлайн и офлайн света докъде свършва единият и къде започва другият. Те преливат един в друг.

Omni-channel подходът предоставя най-големите възможности за ръст в сферата на ритейл индустрията

Проучванията показват, че в глобален мащаб средният годишен ръст на ритейл продажбите през физическите магазини ще бъде около 5% за следващите години до 2019 г., докато за ритейл онлайн търговията този средногодишен ръст ще е в пъти повече. По данни на eMarketer.com до 2019 г. продажбите от ритейл електронната търговия ще се удвоят и ще достигнат до $3.578 трилиона, като техният дял ще представлява 12.8% от общия ритейл пазар.

В Европа, Интернет потребителите са над 631 млн., като над 400 млн. от тях са пазарували онлайн през последната година и са реализирали над 530 млрд. евро продажби от електронна търговия през 2016 г., което съставлява 6.4% дял от общия ритейл пазар по данни на еCommerce Europe.

Omni-channel търговията на дребно предоставя нови възможности за ритейлърите

‚Omni-channel’ търговията на дребно означава да бъдеш на разположение по всяко време навсякъде, където и когато e удобно за клиента.
Електронната търговия е във възход и търговците на дребно са изправени пред много предизвикателства и възможности. Бързото развитие на индустрията на електронната търговия подиква традиционните търговци на дребно да се насочат и към онлайн пазара. Ритейлърите и е-търговците на дребно са изправени пред натиска да се адаптират, тъй като стратегията с акцент върху един канал вече не може да бъде достатъчна, за да привлече взискателните клиенти на 21-ви век. От друга страна електронните магазини оценяват ползите от добавяне на  физическо присъствие като show-rooms, ‘black shops’ (на практика складове), временни или постоянни, за да отговорят на променящия се пазар и нарастващите нужди на клиентите.

Постигането на успех онлайн зависи от способността на ритейлърите да планират и приложат цялостна стратегия за това как да присъстват в каналите, които клиентите предпочитат и използват, както сега, така и в бъдеще. Търговците на дребно трябва да инвестират значително време в планирането, преди изпълнението на тази стратегия по правилния начин, което е от решаващо значение за техния успех. За чистите електронни магазини развитието на физическо присъствие се оказва по-лесно, отколкото офлайн ритейл веригите да развият дигиталното си присъствие.