fbpx Насърчават решаването на спорове чрез медиация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Насърчават решаването на спорове чрез медиация

БТПП стартира работа по проект“Mediation meets Judges”, координиран от Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (Европалати). Целта на проекта e насърчаване използването на медиацията в граждански и търговски спорове. Чрез предоставяне на съдиите на „директни” познания за медиацията, както и осигуряване на практически инструменти ще се увеличи броя на споровете, препратени към медиация.

Проектът ще генерира пилотни схеми за медиация към съда в минимум 13 европейски региона: Андалусия, Барселона, Бордо, Брюксел, Дъблин, Мадрид, Марсилия, Милано, Монца, Никозия, Париж, Рен, София.

Партньори са 9 търговски палати и центрове за медиация, Европейската асоциация на съдиите по медиация в 7 страни - Испания, Франция, Белгия, Ирландия, Италия, Кипър, България. Продължителността на проекта е 24 месеца.

БТПП бе представена на експертно ниво в първата среща на партньорите по проекта в началото на месец юни в Париж. Представени бяха целите на проекта и методите на работа. Обсъдена бе темата за намиране на възможно най-подходящите начини за въвличането на съдии в страните-парнтнъори с цел по-голямо използване на медиацията при решаването на търговски спорове.