fbpx Недостигът на таланти е стигнал най-високото си ниво | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Недостигът на таланти е стигнал най-високото си ниво

Във време, когато има повече работни места от квалифицирани служители, 68% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри. Това показва проучването на ManpowerGroup „Недостиг на таланти 2018“, което включва над 600 компании.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%). В допълнение единадесет процента от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения като комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

„Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния“, каза Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани. „Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план.“

ManpowerGroup попита 39,195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти.

- Европа, Близкия Изток и Африка: Ирландия (18%), Великобритания (19%) и Нидерландия (24%) изпитват най-малко трудности да попълнят свободни позиции. Най-засегнатите пазари в Европа са Румъния с 81% - увеличение с 9 процентни пункта, и България – увеличение с 6 процентни пункта в сравнение с 2016 г.

- Азиатско-тихоокеански регион: Той е изправен пред най-големия недостиг на таланти с пет от 10-те най-засегнати пазари според проучването – Япония, Тайван, Хонконг, Сингапур и Индия. В Япония броят на работодателите, които изпитват трудности да попълнят свободни позиции, продължава да расте и стига до 89% - най--

- Северна и Южна Америка: Аржентина изпитва най-голям недостиг на таланти в региона - 52%. В Бразилия 34% от работодателите отчитат трудности. Мексико е изправен пред най-голямото увеличение в степента на трудност - от 40% през 2016 г. до 50%. В сравнение с 2016 г. Бразилия, Колумбия и Аржентина показват най-голямо подобрение в борбата с недостига на таланти. Броят на работодателите в САЩ, които също са изправени пред недостиг на таланти, се е увеличил от 32% през 2015 г. до 46% през 2018 г. – малко над средното равнище в световен мащаб.

Недостигът на таланти по света е стигнал най-високото си ниво през последните 12 години. ManpowerGroup призовава за нови решения на растящия проблем с талантите - създавай, приемай, заемай, свързвай:
- СЪЗДАВАЙ. Инвестирайте в обучения, за да увеличите източниците на таланти и да осигурите нови умения на настоящата и бъдеща работна сила.
- ПРИЕМАЙ. Предвид че пазарът на труда е ограничен, излезте от своя сектор, за да намерите най-добрите таланти, които не можете да създадете в компанията си за времето, нужно за спешно запълване на свободни позиции.
- ЗАЕМАЙ. Създайте общности от таланти в и извън организацията си, включително фрийлансъри и служители за почасова заетост и работа по временни проекти, които да допълнят работната ви сила.
- СВЪРЗВАЙ. Помогнете на хората да се движат напред и нагоре към нови позиции в и извън организацията.