New generation

етикети: 

Не бих казала, че съм фен на белите автомобилни цветове, но само като видях перления цвят, който излъчваше изключителна аристократичност, се впечатлих. Определено автомобилът даваше респект.
Captiva e един от моделите, които още с появата си в края на 2006 г. категорично имаше успех. Причина за това бяха добрата возия, възможност за избор между предно и двойно предавана, 5 или 7 седалки (последните имаха най-много успех у нас заради ползването на данъчен кредит), добри двигатели и не на последно място добра цена. Днес Captiva застава с изцяло ново лице пред клиента, като предоставя още повече от всичко споменато по-горе. Едно от големите предимства на автомобила е, че може да изпълнява различни функции – представителни за бизнес, за свободното време с цялата фамилия, за превозване на повече обемен багаж.

Ако погледнем отвън Captiva има много промени – изцяло оформената по нов начин предна част вече е с по-голяма предна решетка на която ярко се откроява кръста на Chevrolet. Предни светлини с цилиндрични светлинни елементи също са нови, като се допълват от вградените в страничните огледала мигачи.
Така моделът излъчва повече мощ и сила, която се допълва от ъгловатите и вече по-мускулести форми на калниците. Като цяло визията е модерна, изцяло в духа на съвременните възприятия и въпреки, че старата Captiva си изглежда съвсем добре, определено има вече поостарял дизайн. Но всичко върви с времето си.

В купето е станало по-широко и по-скоро това е оптическа измама, заради по-добре организираното пространство. Седалките са големи и удобни, местата са съхранение на багаж са много. Голямото предимство е конфигурацията с пет или седем седалки. При сгънат трети ред седалки товарният обем общо 769 литра, ако се наложи да закриете видимостта съм задното стъкло иначе под долния ръб на прозорците е 477 л. Отварянето на третия ред седалки, които са разположени амфитеатрално, е много лесно и достъпът до тях също е безпроблемен.

Сериозно е работено по цялостното вътрешно обзавеждане, което дава усещане за по-висок клас автомобил. Правят впечатление новите декоративни покрития и материи, матовите хоромирани пръстени около отворите на вентилацията. Запазената марка на Chevrolet за„леденосиньо” индиректно осветление на борда и тук присъства вече. Стилният часовник, който също свети в синьо допълва модерната визия. Под него е аудиосистемата, която може да се командва и с бутони от волана. Под скоростния лост са бутоните за подгряване на седалките, а електрическата ръчна спирачка е освободила място на централната конзола между предните седалки с добавянето на отделение за съхранение на предмети и две допълнителни поставки за напитки. Като цяло, арматурно табло създава усещането за „двоен кокпит”.

Така се случи, че докато бях с автомобила, валяха онези летни дъждове при които земя и небе се сливат. Наложи се да се спусна по един разкалян терен – без никак проблем и усещане за нестабилност. За подобни случаи, Captiva вече има системата за подпомагане на потеглянето по наклон HAS (Hill Start Assist). При наклон от 3% или по-стръмен, тя задържа неподвижно автомобила за 1,5 секунди след отпускане на спирачния педал, за да помогне безопасното и плавно потегляне от място.

Най-сериозните промени при автомобила са настъпили при двигателите. Аз имах възможност да управлявам новият 2,2-литров дизелов агрегат 163 к.с., оборудван с автоматична скоростна кутия. Tози двигател е с два горни разпределителни вала (DOHC) и принудително пълнене с турбокомпресор, съчетано със система за директно впръскване на горивото common rail с високо налягане. Турбокомпресорът с променлива геометрия VGT (Variable Geometry Turbo charger) е съчетан с междинен охладител на сгъстения въздух. В резултат се получава къса първа скорост, която е достатъчна за да изтласка бързо от място автомобилът при необходимост. Ускорението става изключително бързо. Затова пък на дълъг път 6-тата скорост е дълга, така че да позволява изпреварвания без понижаване на предавка. Много добър мотор, който гарантира сигурност, стабилност и в същото време икономичност. Този мотор се предлага и с мощност от 184 к.с.
Разбира се за почитателите на бензиновите мотори има две вариации – мотори с обем 2,4 (164 к.с.) и за тези, които винаги търсят повече и повече – мощен трилитров агрегат с 258 к.с.

Captiva отново привлича с добри ценови показатели - за 7-местна версия с двойно предаване цената започва от 39 990 лв. без ДДС.

 

Facebook comments