fbpx New generation | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

New generation

New generation

етикети

Не бих казала, че съм фен на белите автомобилни цветове, но само като видях перления цвят, който излъчваше изключителна аристократичност, се впечатлих. Определено автомобилът даваше респект.
Captiva e един от моделите, които още с появата си в края на 2006 г. категорично имаше успех. Причина за това бяха добрата возия, възможност за избор между предно и двойно предавана, 5 или 7 седалки (последните имаха най-много успех у нас заради ползването на данъчен кредит), добри двигатели и не на последно място добра цена. Днес Captiva застава с изцяло ново лице пред клиента, като предоставя още повече от всичко споменато по-горе. Едно от големите предимства на автомобила е, че може да изпълнява различни функции – представителни за бизнес, за свободното време с цялата фамилия, за превозване на повече обемен багаж.

Ако погледнем отвън Captiva има много промени – изцяло оформената по нов начин предна част вече е с по-голяма предна решетка на която ярко се откроява кръста на Chevrolet. Предни светлини с цилиндрични светлинни елементи също са нови, като се допълват от вградените в страничните огледала мигачи.
Така моделът излъчва повече мощ и сила, която се допълва от ъгловатите и вече по-мускулести форми на калниците. Като цяло визията е модерна, изцяло в духа на съвременните възприятия и въпреки, че старата Captiva си изглежда съвсем добре, определено има вече поостарял дизайн. Но всичко върви с времето си.

В купето е станало по-широко и по-скоро това е оптическа измама, заради по-добре организираното пространство. Седалките са големи и удобни, местата са съхранение на багаж са много. Голямото предимство е конфигурацията с пет или седем седалки. При сгънат трети ред седалки товарният обем общо 769 литра, ако се наложи да закриете видимостта съм задното стъкло иначе под долния ръб на прозорците е 477 л. Отварянето на третия ред седалки, които са разположени амфитеатрално, е много лесно и достъпът до тях също е безпроблемен.

Сериозно е работено по цялостното вътрешно обзавеждане, което дава усещане за по-висок клас автомобил. Правят впечатление новите декоративни покрития и материи, матовите хоромирани пръстени около отворите на вентилацията. Запазената марка на Chevrolet за„леденосиньо” индиректно осветление на борда и тук присъства вече. Стилният часовник, който също свети в синьо допълва модерната визия. Под него е аудиосистемата, която може да се командва и с бутони от волана. Под скоростния лост са бутоните за подгряване на седалките, а електрическата ръчна спирачка е освободила място на централната конзола между предните седалки с добавянето на отделение за съхранение на предмети и две допълнителни поставки за напитки. Като цяло, арматурно табло създава усещането за „двоен кокпит”.

Така се случи, че докато бях с автомобила, валяха онези летни дъждове при които земя и небе се сливат. Наложи се да се спусна по един разкалян терен – без никак проблем и усещане за нестабилност. За подобни случаи, Captiva вече има системата за подпомагане на потеглянето по наклон HAS (Hill Start Assist). При наклон от 3% или по-стръмен, тя задържа неподвижно автомобила за 1,5 секунди след отпускане на спирачния педал, за да помогне безопасното и плавно потегляне от място.

Най-сериозните промени при автомобила са настъпили при двигателите. Аз имах възможност да управлявам новият 2,2-литров дизелов агрегат 163 к.с., оборудван с автоматична скоростна кутия. Tози двигател е с два горни разпределителни вала (DOHC) и принудително пълнене с турбокомпресор, съчетано със система за директно впръскване на горивото common rail с високо налягане. Турбокомпресорът с променлива геометрия VGT (Variable Geometry Turbo charger) е съчетан с междинен охладител на сгъстения въздух. В резултат се получава къса първа скорост, която е достатъчна за да изтласка бързо от място автомобилът при необходимост. Ускорението става изключително бързо. Затова пък на дълъг път 6-тата скорост е дълга, така че да позволява изпреварвания без понижаване на предавка. Много добър мотор, който гарантира сигурност, стабилност и в същото време икономичност. Този мотор се предлага и с мощност от 184 к.с.
Разбира се за почитателите на бензиновите мотори има две вариации – мотори с обем 2,4 (164 к.с.) и за тези, които винаги търсят повече и повече – мощен трилитров агрегат с 258 к.с.

Captiva отново привлича с добри ценови показатели - за 7-местна версия с двойно предаване цената започва от 39 990 лв. без ДДС.

 

Facebook коментари