fbpx Nissan лансира концептуалния кросоувър IMQ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Автосалон Женева 2019

Nissan лансира концептуалния кросоувър IMQ

 

Nissan представя изцяло новия концептуален автомобил IMQ, пример за усъвършенствани технологии и дизайн, който загатва за посоката на следващото поколение кросоувъри.

Той хармонично съчетава японското наследство и свръхмодерните технологии, фокусирани върху човека. Той включва последните иновации, които вдъхват живот на Nissan Intelligent Mobility, визията на марката за бъдещето. Стилът му отразява ролята на Nissan на пионер и лидер при кросоувърите, със зашеметяващ външен вид, който тласка границите на това, какво може да представлява европейският кросоувър.
В основата на IMQ е следващото поколение e-POWER, система за 100% задвижване с електрически мотор, която осигурява моментално линейно ускорение. Тя е разработена на основата на технологията e-POWER, която в момента е налична при най-продаваните модели Nissan Note и Serena в Япония. В IMQ тя осигурява обща мощност от 250 kW и 700 Nm въртящ момент.

Тази висока мощност се предава чрез нова система на задвижване на всички колела с множество мотори, която осигурява прецизен и независим контрол над всяко колело. Комбинацията от e-POWER и AWD е идеална за условия на ниско сцепление, като например заснежените алпийски пътища извън Женева.
IMQ отбелязва дръзка нова посока в дизайна на Nissan. Той надгражда емблемата на Nissan, вградена в предната решетка V-motion, която е с целенасочено по-дискретен дизайн. Решетката прелива вертикално в предния капак и хоризонтално в предната броня, за да създаде силни външни ъгли. Предният капак има зашеметяващи профили с хромирани ръбове, а калниците се издигат от арките на колелата и минават под централната част.
Екстериорът се допълва от 22-инчови алуминиеви джанти със специално разработени гуми Bridgestone Connect. Тези „интелигентни“ гуми предават информация на водача чрез графичния потребителски интерфейс. Предаваните данни включват натоварването, налягането, температурата, нивото на сцепление и износване и здравината на гумите. Това помага на IMQ автоматично да калибрира системите за контрол в автомобила, за да работят оптимално.
Познатият инструментален панел на Nissan тип „плъзгащо се крило“ доминира в предната част на купето, с централна конзола, простираща се между предните и задните седалки.

 

Всичко в интериора на IMQ е фокусирано върху водача. Това си личи от графичния потребителски интерфейс, доминиран от 840-милиметров екран, вграден в инструменталния панел. Той е изцяло черен - като смартфон - когато е изключен, но когато е включен, се съживява и предоставя информация за статуса на системата e-POWER и друга информация за автомобила. Употребата на още черни ламели се вижда зад екрана.
По-малък, вторичен екран над централната конзола приютява Виртуалния личен асистент на IMQ. Той подобрява усещането при шофиране, като контролира функциите на автомобила, като навигация, в отговор на действията на водача.

Воланът е с ергономична форма, за да осигури на водача релаксираща позиция и да увеличи максимално видимостта към инструменталния панел. Усъвършенствана функционалност в стил пера за смяна на предавките с леко докосване е вградена в задната част на волана.

Ангажиментът на Nissan към автономното бъдеще, описан във визията на марката Nissan Intelligent Mobility, е отразен и в IMQ. Автомобилът е оборудван с усъвършенстван прототип на системата в помощ на водача ProPILOT, която подпомага водачите по градски улици и извънградски магистрали. Това е възможно благодарение на редица усъвършенствани сензори, радари и камери, разположени из автомобила, които могат да разчитат сигнали за пътя, трафика и информацията за плавно и уверено шофиране.