fbpx Нови проекти изгряват на офисните и индустриалните имотни площи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нови проекти изгряват на офисните и индустриалните имотни площи

етикети

С вълна от новозапочнати проекти на пазарите на офис площи и индустриални имоти бе белязано деветмесечието тази година. Засиленото търсене на площи под наем в комбинация със стабилните наемни нива даде увереност на предприемачите да инвестират в ново строителство, показва анализът на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония с 10-годишен опит на пазара на бизнес имоти.

В сегмента на търговските площи като нови конкуренти се очертават проектите в процес на преструктуриране, които търсят място на пазара. Продължават и активните покупки на строителни парцели, предимно за развитие на нови офисни, индустриални и жилищни проекти. През деветмесечието те са формирали около 60% от общия инвестиционен обем.

Инвестиционен пазар

Сделките със строителни парцели продължават да доминират на инвестиционния пазар, като формират 60% от обема му през деветмесечието. Това се равнява на €58 млн. от общо близо €97 млн. обща стойност за периода.

Сделки със земя за строителство на търговски площи също не липсват. Планираните проекти са предимно в биг-бокс сегмента, където има компании с планове за активна експанзия в близките години.

Показателен за предприемаческите нагласи в София е и интересът към инвестиции във все по-мащабни проекти, които съчетават различни видове площи. Според Forton/Cushman & Wakefield той също е двигател на пазара на земя и на големи сделки, които ще бележат годината.

Офис площи

Завършването на най-големия офисен проект за годината Capital Fort и подписването на най-голямата наемна сделка за същия период – тази за 7300 кв. м с Visteon, бяха сред по-значимите събития през третото тримесечие.

Също през третото тримесечие започна строителството на четвърта фаза на Expo 2000, както и на новия проект на Bernard Investments бул. „Цариградско шосе“.

Въпреки инвестициите в нови проекти, качественото предлагане на офис пазара остава ограничено. Това е причината много от наемателите да сключват договори за площи още по време на строителството, което се очертава като все по-масово явление. Данните на Forton/Cushman & Wakefield показват, че от общо 167 000 кв. м в строеж към третото тримесечие малко под 50% са договорени с наематели или са в процес на преговори.

Търсенето остава фокусирано върху проектите, които в най-голяма степен покриват изискванията на наемателите и инвеститорите все повече ще трябва да се съобразяват с това. Вече започнатите или планирани офис сгради до 2018 г. са с обща площ 450 000 кв. м и пазарът ще става все по-конкурентен. Успоредно с това големите компании вече залагат на работа от дома, гъвкаво разпределение на офиса без фиксирани работни места и нарастващ дял на местата за почивка и забавления от общата площ.

Динамично развитие през третото тримесечие отбеляза и Пловдив, отново благодарение на активното търсене от IT компании и сектора на споделените услуги. През периода там бяха подписани около 13% от общия обем наемни сделки, като сред по-значимите бе тази на 60 К, която удвои площите си в Imperial Business Center, наемайки още 1250 кв. м там. Значителна част от площите, които ще бъдат завършени през 2016 г., вече са договорени с наематели.

Заради засиленото търсене наемите на първокласни офиси в града отбелязаха ръст с около 20%, до €7.5-8/кв. м. Инвестициите в нови площи обаче ще балансират пазара и последващ ръст на наемите не се очаква. Стабилни остават наемите във Варна и Бургас, където също се работи по нови сделки.

В София наемите остават стабилни около €12.5/кв. м за първокласни площи в центъра и €12/кв. м в бизнес центровете по протежение на големите булеварди.