fbpx Ново решение помага на малките търговци да продават във Viber | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ново решение помага на малките търговци да продават във Viber

Водеща снимка
Да

Ново решение помага на малките търговци да продават във Viber

За да отговорят на новите пазарни реалности, Mastercard и myPOS представят разработеното от тях решение за малки търговци, с което по-лесно да развият бизнеса си онлайн и да бъдат конкурентоспособни в променената дигитална икономика вследствие на COVID-19. VibeMarket е услуга, която дава възможност на малки търговци на хранителни и битови стоки, ресторанти, заведения, фитнес и йога студия, козметични услуги и много други да управляват поръчки изцяло във Viber общности и да получават плащания с карта, без да се налага изграждане на онлайн магазин или дори инсталиране на виртуален ПОС терминал.

VibeMarket представлява виртуален пазар, в който регистрираните с myPOS търговци могат да предлагат стоки и услуги бързо и лесно под формата на постове в своя Viber общност. Благодарение на разработения в партньорство aвтоматизиран чатбот, купувачите могат да откриват търговците по локация и потребителска категория, след което да договорят поръчката си на лично съобщение и да платят лесно и сигурно онлайн. Търговецът получава средствата по сметката си мигновено и използва изключително изгодни условия като единственото, за което плаща в цялата услуга, е такса за полученото плащане. Потребителите могат да потърсят търговци близо до тях тук, а търговците могат да станат част от VibeMarket като се регистрират безплатно на: www.mypos.bg/vibemarket

Сред пилотните търговци на проекта са Хранкооп - фермерски кооператив, който подпомага фермите и местните производители, организира фермерски пазари и доставки на продукти по домовете, Leo’s Pizza Trattoria – италиански ресторанти, винарската изба Катаржина Естейт, както и платформи за доставка на стоки и услуги като produkti.bg.

По данни на Mastercard, онлайн търговията oще през 2019 бележи стабилен ръст: 74% от българите пазаруват онлайн, при средно 67% за страните от ЦИЕ. Потребителите в България пазаруват онлайн през мобилни приложения средно 5 пъти месечно, a плащане през уеб браузър ползват 72%. Същевременно факторът „дигитален достъп” до продукта и услугата, допринасящ за лоялността на потребителите към нея, днес е на второ място по важност – след “изключително обслужване“, като само за 5 години се е изкачил от 11-то място. Очаква се след още 5 години „дигиталният достъп“ да стане абсолютен лидер сред факторите за лоялност на потребителите, сред други подобни като „лесно, удобно, персонализирано“.

COVID ситуацията допълнително доведе до ръст в безконтактните плащания и промяна на поведението при онлайн пазаруването в определени категории: хранителни магазини, аптеки, електроника и др. Най-актуалното проучване на Mastercard от май 2020 г. отчита 36% ръст на хората в Европа, които пазаруват стоки от първа необходимост онлайн, като прогнозите са това поведение да се запази и след кризата. Освен онлайн пазаруването, измененото поведение касае онлайн покупка в сектора на забавленията: закупуване на стрийминг концерти, музика, филми, онлайн уроци и пр. - за всички тези сектори дигиталното плащане с карта е вече очаквано от потребителите „по условие“.

 

Facebook коментари