fbpx Нужна е подкрепа за индустриалните фирми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нужна е подкрепа за индустриалните фирми

  Мисията „българска индустрия“ е напълно възможна и зависи от усилията на бизнес и институции, обединиха се участниците в конференцията, която се състоя днес в Новотел Пловдив. Над 150 гости – топ мениджъри на български и международни компании, повечето от региона на Пловдив, представители на централната и местната власт, икономически експерти, дипломати, медии.

Дискусията, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), имаше за цел да предостави платформа, на която заинтересованите страни – държавата и бизнесът, да обсъдят актуални теми, които влияят на инвестициите, производството и устойчивото развитие. Другата важна цел бе подкрепа на индустриалните фирми и насочване на вниманието към приноса им за растежа на икономиката, техните успехи, иновативни подходи и добри практики.

Темите бяха възможностите за икономически растеж в страната и в частност в района на Пловдив, привличането на чуждестранни инвестиции, приоритетите във финансирането по европейските програми, успешните примери за индустриално развитие, както и предизвикателствата, пред които компаниите са изправени.

Целта на Община Пловдив е високотехнологична индустриализация на региона. Опитваме се да създадем и едно общо икономическо пространство – икономическа зона Тракия“, заяви по време на официалното откриване и кметът Иван Тотев.

Бъдещият план за реиндустриализация, който преосмисля ролята на индустрията и нейното значение за икономическия ръст, е отворен за коментари и подобрения“, съобщи по време на изказването си заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева. В дискусиите се включиха още икономистът от Индъстри Уоч Георги Стоев, председателят на Общинския съвет в Пловдив арх. Илко Николов,

Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, и Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката и енергетиката по ОП "Конкурентноспособност”.

Представители на бизнеса споделиха своите постижения, иновации и добри практики, както и предизвикателствата, които стоят пред тях. Никола Добрев, председател на Съвета на директорите на КЦМ 2000 Груп представи компанията– една от най-големите индустриални групи в страната, а Румен Цонев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000, разказа за проекта Икономическа зона Тракия. С опита на Шнайдер Електрик в България ни запозна Гилем Ласал, директор на Глобалния завод в Пловдив на Шнайдер Електрик България – най-голямата фабрика на компанията в Европа, и Христо Христов, директор направление Проекти енергиен мениджмънт, енергетика и услуги. 

Списанието е медиен партньор на форума.