fbpx Очаква се намаление на цената на газа през март | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Очаква се намаление на цената на газа през март

Цената на природния газ продължава да намалява, като през март се очаква поредно поевтиняване на синьото гориво. Това сочат прогнозите на обществения доставчик, който внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение за 12% по-ниска цена спрямо февруари. Ако промените бъдат приети, сметките за газ за следващия месец ще бъдат значително по-ниски в сравнение със същия период миналата година.

Тенденцията към намаляване на цената на природния газ продължава от началото на годината. Така въпреки по-студените дни и по-високата консумация, клиентите на „Овергаз Мрежи“ няма да платят повече за отопление и топла вода. Изминалият мразовит януари например беше със средна температура 1.4°С, което е с няколко градуса по-ниско спрямо януари 2023 година. Заради по-студените зимни дни домакинствата са увеличили консумацията на синьо гориво с 33 % спрямо същия период миналата година. Благодарение на по-ниската цена на газа сметките им ще останат същите, въпреки януарския студ и повишеното потребление.

Експертите на Овергаз очакват ситуацията да е същата и с февруарските сметки. Зимният месец изненада с по-високи градуси, което в комбинация с понижаването на цената ще доведе до още по-ниски разходи за отопление и подгряване на вода.