Онлайн търговията в условията на пандемия

Онлайн търговията в условията на пандемия

Серия от проучвания за оценка на въздействието на епидемията от коронавирус върху електронната търговия в Европа, проведени от Ecommerce Europe с участието на Националните асоциации показва, че 70% от онлайн магазините в Европа очакват по-малко приходи заради COVID-19. Голяма част от компаниите очaкват съкращения на служители и по-малко търсене. В проучването от страна на България участие взе Българска Е-комерс Асоциация https://www.beabg.com, член на Ecommerce Europe.

Настоящата пандемия на коронавирус вече се отразява на онлайн търговията на дребно. 65% от анкетираните посочват, че те или техните членове (онлайн търговци) очакват пандемията да доведе до спад в продажбите, частично или пълно затваряне на бизнеси, освобождаване на персонал, 60% очакват финансови проблеми, 55% забавяне на доставките, 50% по-малко търсене онлайн и 40% посочват несъстоятелност на доставчици 

Този спад на продажбите вече се наблюдава в сектори като мода, пътувания и други сектори, базирани на услуги. За разлика от тях, индустрии като хранителни продукти, здравни продукти, продукти, които допринасят за работа от дома (лаптопи, таблети, екрани и т.н.), спортуване в домашни условия (фитнес уреди за дома) и карантина (фризери и др.) отбелязват рязко увеличение на продажбите. В резултат на фокуса върху електронната търговия в тези сектори на растеж, някои конкретни ефекти от кризата върху онлайн търговията на дребно вече са видими.

Докато 94% от анкетираните посочват, че все още е възможно да се продават и доставят продукти в собствената им държава и през граница, респондентите подчертават, че понякога има практически проблеми в зависимост от това къде доставят и продават онлайн магазините, например на границата  или какви продукти продават. Въпреки че доставката е все още по принцип възможна, между 55% и 60% от отговорилите в момента се справят или очакват да се справят със забавянето на доставките в бъдеще.

Понастоящем около 65% от анкетираните очакват частично или пълно закриване на бизнеса по време на карантина

Това е свързано и с това дали държава-членка се намира в мащабно блокиране. Например в Италия, където огнището в Европа за първи път удари, приключването на дейностите беше обявено още на 13 март, което доведе до строги ограничения за ограничаване движението на хора. Всички търговски и производствени дейности, които не са строго необходими или не са свързани с веригата за снабдяване с храни и здраве, бяха затворени. Въпреки това, онлайн магазините (които продават различни видове продукти) продължават да работят. За да постигнат това, работниците в складовете приемат много сериозни мерки за превенция. В логистичния сектор има много трудности. Тъй като хората напускат домовете си само при строга необходимост, се наблюдава експоненциално увеличение на търсенето на логистични услуги. Особено куриерите за електронната търговия и доставки на храни вече не могат да бъдат в крак с търсенето, което води до много забавяния и анулиране на доставките.

70% от онлайн магазините в Европа очакват по-малко приходи заради COVID-19, 45% очакват намаление на продажбите, поради намалено търсене и поради липса на наличности, 15% посочват спад на приходите поради по-високите разходи за обществени поръчки, 10%  очакват спад на приходите поради по-високите трансортни разходи. Други 35% очакват увеличение на онлайн продажбите поради увеличеното закупуване от хората на определени стоки онлайн.  

Ситуацията с онлайн търговията в България не е по-различна

Бизнесите със смесени бизнес модели офлайн и онлайн, оперират изцяло само онлайн. Онлайн магазините продължават да работят с лична отговорност на всеки един за осигуряване на безопастност на служителите, клиентите и партньорите. Въведени са стабилни планове за непрекъснатост на бизнеса, уеб-базирани продукти и инфраструктури, базирани в облаци позволяват безпроблемен преход към работа от дома на голяма част от служителите, които са отговорни за осигуряването на технологията и процесите, стоящи зад електронната търговия. Това защитава служителите и техните семейства, и увеличава способността на компаниите да поддържат добра услуга без риск за здравето и живота им.

Складовете, логистичните и фулфилмент центрове се хигиенизират и работят съгласно публикуваните от Министерството на здравеопазването инструкции с протвоепидемични мерки с цел предотвратяване разпространението на COVID-19 сред работници и служители. Куриерите, които доставят до врата, са обучени на дисциплина, как да се защитят и как да защитават клиентите, с които контактуват, носят защитни маски и ръкавици. На разположение са ръкавици, които потребителите да използват в случай на преглед и тест на пратка.  Всички превозни средства се дезинфекцират. Всички тези предприети мерки могат да забавят обслужването, но гарантират безопасността на всеки по веригата от онлайн поръчката до доставката. 
Цялата индустрия се грижи за безопасността на хората и сигурността на пратките при извънредните обстоятелства. Онлайн бизнесът работи пълноценно към момента, с цялото разбиране и отговорност, предоставя  преференциални условия и/или безплатна доставка, въвежда редица подобрени и съобразени със ситуацията процеси.

От страна на онлайн потребителите виждаме промяна в навиците им на пазаруване

Търсят се много по-малко дрехи, обувки, авточасти, пътувания, сектори, базирани на услуги, като онлайн магазините у нас имат спад от 70%-80% спрямо продажбите си преди пандемията от коронавирус. Продукти като преносими компютри, таблети, принтери, уеб камери, конзоли и видео-игри, офис-столове и гейминг столове, книги и играчки за деца (поради работа от вкъщи, онлайн обучение на децата и забавления вкъщи), спортни и фитнес уреди (за поддържане на спортна форма у дома), маски и дезинфектанти, продукти за здравето и лична грижа (здравни измервателни уреди, витамини, минерали, пробиотици, имуностимуланти), хранителни продукти, домакински консумативи и почистващи препарати,  бележат ръст в търсенето. Част от онлайн магазините за доставка на хранителни продукти вече изпитват трудности с навременното обслужване на онлайн поръчките, назначават нови служители, въвеждат работа на смени.

Наблюдава се тенденцията за повече реализирани плащания онлайн, по-малко с наложен платеж поради страх от зараза чрез банкноти 

Виждаме и друга тенденция – все повече хора закупуват хранителни продукти онлайн и си приготвят храната сами,  а не поръчват готова храна за вкъщи. Причините са няколко: психологически – хората предпочитат да си сготвят храната сами за по-голяма безопасност; повече свободно време, т.к. не пътуват за работа и работят и прекарват времето си вкъщи и не на последно място – в период на криза хората са по-склонни да пестят и да пазаруват продукти от първа необходимост.
Българските сайтове за доставка на готова храна до дома предпремат всички хигиенни мерки за безопасно приготвяне на храната и доставка на онлайн поръчките. Много от класическите ресторанти се преориентираха и започанха работа с поръчки онлайн, като предлагат услугата „безконтактна доставка“.

Ефектът на коронавирусът върху онлайн бизнесите силно зависи какви типове продукти предлагат

Предизвикателството пред онлайн бизнеса със спад в продажбите е запазване на екипите и възможността да изплащат заплати на служителите си, а пред тези с растящ бизнес, да назначат и обучат нови хора, да въведат работен  режим на смени и да подобрят процесите си, за да могат да изпълнят увлеичения брой поръчки качествено и в срок.

Забелязва се повишен интерес за стартиране на онлайн бизнес

Коронаворус пандемията ще ускори дигиталната тарнсформация на бизнесите в България. На новите онлайн магазини обаче  ще им е нужно време за да започнат да функционират ефективно, да маркетират и обслужват онлайн клиентите си, затова положителният ефект в подажбите няма да се усети веднага. Забелязва се и по-голяма активност на търговците, качвайки продукти в маркетплейс платформите и сайтовете за обяви онлайн с надежда за продажба в тези трудни времена.

При създалата се ситуация на дефицит на определени продукти и повишено предлагане на стоки, Българска Е-комерс Асоциация съветва онлайн потребителите да бъдат внимателни при онлайн пазаруването.

Прекалено привлекателните оферти могат да се окажат примамка

Ако нещо изглежда прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно не е истина. Задължително трябва да се поверява кой е търговецът, който стои зад онлайн магазина, като потребителите трябва да проверяват има ли публикувани пълни данни за контакт на юридическото лице-собственик на онлайн магазина, БУЛСТАТ, адрес, телефон, е-мейл адрес, има ли го в регистъра на НАП, публикувани ли са Общи условия, Политика за защита на личната информация, линк към платформата за решаване на спорове на самия онлйан магазин, каква е репутацията на онлайн магазина, какво е мнението на клиентите за него и т.н.

Онлайн потребителите имат право на отказ от договора в срок от 14 дни от доставката на стоката и онайн търговецът трябва да е указал това право в Общите  условия и да е публикувал как може потребителят да стори това. Проверявайки за тази информация в онлайн магазините, онлайн потребителите ще си гарантират спокойствието и безопасността на онлайн пазаруването.

 

Facebook коментари