fbpx 5 стъпки за инвестиции на начинаещи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

5 стъпки за инвестиции на начинаещи

Противно на повечето разбирания всеки може да започне с инвестиционни действия, без значение с каква сума разполага в момента.

Запомнете едно правило. И то е, че не съществува конкретен съвет или начин на инвестиране, който може да бъде приложен от всеки.

Всеки има свое собствено финансово състояние и най-добрият начин за инвестиране се определя и зависи, както от личните предпочитания (например склонност към поемане на риск), така и от настоящи и бъдещи обстоятелства и лични цели (например: изплащане на жилищен кредит, планиране на сватба, покупка на автомобил и т.н.).

Затова първата стъпка, когато изграждате своят план за инвестиране е да направите подробна разбивка на Вашите приходи и разходи, активи и пасиви, задължения и цели.

Представяме на Вашето внимание 5 основни стъпки, които ще Ви помогнат, ако сте взели решение да инвестирате във финансови инструменти.

Стъпка 1: Установете кои са вашите бъдещи финансови цели и какво е усещането ви за риск

Вземете решение, относно подходът, който ще използвате и по-точно дали ще действате сами или ще се доверите на някой.

Проучете какви инвестиции отговарят на вашата толерантност към риск (акции, облигации, взаимни фондове, недвижими имоти ).

- Определете целите си

Преди да започнете да инвестирате е необходимо да определите кои са Вашите инвестиционни цели – кога ще имате нужда от финансови средства. Изключително важно е да сте наясно и с риска, който сте склонни да поемете за да постигнете всяка цел. Разделете и дефинирайте целите на дългосрочни и краткосрочни.

- Дългосрочни финансови цели

Универсална дългосрочна цел например е пенсиониране, но може да съществуват и други, като например желание да бъде предсрочно изплатен жилищният кредит, да учите в чужбина, да закупите мечтаната ваканционна къща или да отидете на юбилейно пътуване след 10 години.

- Краткосрочни финансови цели

Краткосрочни цели са: ваканция за следващата година, фонд за аварийни нужди или спестявания за почивки и екскурзии.

В тази публикация ще се фокусираме върху дългосрочните цели. Ще обърнем внимание и на това как да инвестираме, без да имаме предварително зададена конкретна цел. В крайна сметка целта да увеличим парите си само по себе си е добра цел. По принцип парите за краткосрочни финансови цели не бива и не трябва да бъдат инвестирани.

Стъпка 2: Решете дали ще инвестирате сами

След като определите целите си, следващата стъпка е да вземете решение дали ще инвестирате сами или имате нужда от помощ и съдействие в това важно начинание.

Преди няколко месеца, ние от MoitePari.bg направихме проучване, което показа, че близо 30% от хората, които не инвестират всъщност не го правят, защото се притесняват, че не притежават необходимите знания и опит.

Липсата на такива не е причина да се отказвате. В този случай можете да се обърнете към инвестиционен посредник, както и да използвате автоматизирани услуги и приложения за управление на инвестиционно портфолио, известни като robo-advisors.

Стъпка 3: Изберете инвестиционна сметка

За да закупите акции, облигации или индекси, ще Ви е необходима инвестиционна сметка.

Такава сметка можете да откриете онлайн при всеки лицензиран инвестиционен посредник.

Размерът и видът на таксите често зависят от продукта, който сте избрали да използвате.

 Не са редки случаите, при които инвестиционните посредници освобождат от такса в рамките на определен период (най-често под формата на промоционална кампания) предлагани инвестиционни планове.

Сравняването на таксите за търговия е нелека задача, но може да намерите информация и да сравните таксите за търговия с акции на водещите инвестиционни посредници в България.

Стъпка 4: Откриийте инвестиционна сметка

Ако изберете да търгувате чрез онлайн акаунт на инвестиционен посредник, ще имате възможност самостоятелно да управлявате акаунта (сметката си), купувайки и продавайки различни финансови активи (акции, облигации, фондове и по-сложни инструменти). Тази сметка е добър избор за инвеститори, които искат да имат голям избор от възможности за инвестиране.

Ако пък изберете платформа робо-съветник, за която споменахме по-горе, няма да се налага да взимате Вие решенията, тъй като платформата ще върши работата вместо Вас. Тя ще управлява Вашето портфолио въз основа на Вашата толерантност към поемане на риск. Обикновено разходите при тези платформи са под формата на годишна такса за управление, която е около 0,25-0,50%. Робо съветниците не са добър избор, ако се интересувате от отделни акции или облигации.

Стъпка 5: Изберете кои инвестиции отговарят на вашата толерантност към риск

Ако изберете да ползвате услуги на инвестиционен посредник, те ще определят вместо Вас Вашия рисков профил. Той ще е определящ при по-нататъшни действия, свързани с изграждане структурата и съставът на инвестиционния портфейл. Ако сте с висока търпимост към риск и целите постигане на по-висока доходност, трябва да сте готови да понасяте чести и резки промени. При този тип инвеститори акциите заемат значителна част от портфейла, като за да бъде неутрализиран ефекта от евентуални загуби, постигането на добра диверсификация между различните активи е от определящо значение.