fbpx Паричка за късмет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Паричка за късмет

С наближаването на празниците се забелязва бум в търсенето на така наречените монети за късмет. Оказва се, че българите масово са суеверни и ревностно се придържат към ритуалите за добри случки, вярвайки, че кръглият предмет ще зачеркне поне част от неудачите им. С идването на Великден, търсенето на паричка със символи за добро се увеличава многократно, споделят от Tavex.

Най-често търсените монети са тези с четирилистна детелина, подкова, калинка, слон и риба и обикновено интересът към тях се засилва при рождени дни, сватби, кръщенета и и масови празници. Всеки един от тези символи има специално значение.

Четирилистната детелина, например носи щастие, символ е на любовта, вярата и бъдещето. Подковата пази дома от зли сили. Монетата с калинка се подарява с пожелание за сполука и благоденствие. Слонът носи мъдрост, а рибата символизира вярата, чистотата и Дева Мария. Всички тези монети са в специални серии, продукт са на така наречената съвременна нумизматика и имат колекционерска стойност.

Не само у нас, но и по целия свят, нарастващата мания, а и голямо търсене на символите на благоденствието са причина монетният двор на Полша да събере най-разпознаваемите и универсални знаци на късмета в серията, наречена „Монети на късмета“. Това, което прави серията уникална, е иновативната технология, която използва прозрачна капсула разположена върху сребърна плоскост, с 24-каратови позлатени елементи. Доказателство за високото качество е пробата сребро Ag 925. На монетата фигурира и надписът: „За късмет“ (GOOD LUCK).