fbpx Пепел в небето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пепел в небето

вулкан, авиолинии,

Сигурно много от вас са потърпевши от пепелта в небето и “вулканичната криза”. Днес, когато роякът от заседнали по летищата пътници вече се разнесе, някои изводи излизат на преден план. Какво научихме? Активността на бълващите лава вулкани е извън обсега на човешкия контрол. Но дали авиолиниите могат да се справят с подобни обстоятелства?

Не могат. Следващият път, когато се случи нещо подобно, реалността показа, че ще отнеме пет дни разписанието на полетите да се доближи до нормализиране. Самолетите трябва да летят празни, за да достигнат града, от който трябва да излетят по разписание, екипажите, които не са на смяна трябва да бъдат превозени до града, от който самолета трябва да излети, а десетки хиляди объркани и дезориентирани пътници трябва да бъдат пренасочени без да е известно дали самолета ще може да излети на следващия ден.
Добрата новина, разбира се е, че вулкани изригват рядко. Но, за всеки случай и във всеки момент, презокеанските пътници трябва да са подготвени за допълнително пет нощувки. Вулкани изригват рядко, но мъглите на Софийското летище през зимата са нещо обичайно и ако отивате на круиз и имате възможност, застраховайте се с една-две нощувки в отправната дестинация преди датата на отплаване на кораба (особено при пътуване до дестинации извън Европа). В случай на закъснение или промяна на полета ще загубите нощувките, но буферът ще ви даде време да се качите на кораба. Още един съвет - при голяма часова разлика няколко нощувки преди круиза ще ви помогнат да се адаптирате и пълноценно да изживеете предстоящото пътешествие по вода.

Добре е да знаете някои неща за авиолиниите

Авиолиниите няма да ви съдействат особено активно, ако не с билет бизнес или първа класа). Всъщност, може и изобщо да не успеете да се свържете с авиолинията. Ключови думи тук са „търпение и чакане”. Обаче, тъй като изригването на вулкан попада под мярката „форсмажорни обстоятелства”, авиокомпанията се освобождава от отговорност да компенсира пасажерите в безизходица. Единственото й задължение е да възстанови полетите по разписание.
Затова винаги предвиждайте резерв от средства, които да ви осигурят спокоен престой през дните на изчакване в презокеанската дестинация. За разлика от самолетите, круиз корабите изключително точно спазват графика на пристигане и отплаване. Да, форсмажорни ситуации има, изключително рядко, тъй като плаванията са съобразени със сезонността.

Според Ричард Тюрен, професионален травъл консултант с двадесетгодишен опит, в най-незавидно и отчаяно положение са били пътниците, закупили билети онлайн от портални сайтове за самолетни билети. Много причини правят покупката на билети онлайн опасна, но в този случай една е най-важната. Авиолиниите не третират по еднакъв начин билетите, закупени онлайн и издадените от служители на авиокомпанията или лицензирани туристически агенции. Това означава, че други авиолинии може да не зачетат закупения онлайн самолетен билет, ако вашата авиокомпания е в невъзможност да оперира или билета трябва да се прехвърли на друг превозвач. И ако центъра за обслужване на клиенти е поет от външна компания на друг континент, губите всякакъв шанс да се свържете с човешко същество за информация. Покупката на билети онлайн се оформя като доста рисково начинание.

Уверете се, че телефона ви е с роуминг и имате адаптор за зареждане в ел.-мрежата на дестинацията. Ако вашия туристически агент може да се свърже с вас, ще може и да ви помогне.