Пет основни грешки при спестяването

 

Ще спестявам всичко, което остане в края на месеца

Знаете ли, че 80% от децата биха изяли едно кексче, което е пред тях, сега, вместо три кексчета след 15 минути? Въпреки че възрастните имаме повече опит и самоконтрол, подсъзнателно сме склонни да харчим пари „на дребно“ днес, вместо да спестим. Защо? Защото спестяването отлага удоволствието от харченето на пари напред във времето. Затова е по-ефективно да въведем нова сметка „Плащам на себе си“ и едва след като я платим да харчим останалото, вместо да се надяваме да не изразходваме всичко налично.

Няма време

Времето е най-добрият приятел на спестяванията. Често обаче се сещаме да спестяваме, когато е прекалено късно и времето ни притиска. Тогава дългосрочната като средства цел се превръща в краткосрочна, а изпълнението й е цяло приключение. Разбира се, винаги има начин, но е по-лесно да спестяваме 10 години за образованието на децата, отколкото да чупим касичките за монети в последния момент.

Спестяванията и заплатата накуп

Да се върнем пак на децата с кексчетата. Всъщност всички, които са успели да устоят на изкушението и да издържат 15 минути в името на тройна награда, са използвали една и съща стратегия – отдалечават се от него. При спестяванията е същото. Хубаво е те да са ни под ръка, когато ни потрябват, но в същото време да са достатъчно далеч от нас, за да не ни изкушават. Отделни спестовни сметки, взаимни фондове, застраховки със спестовен елемент помагат за опазването на спестяванията от самите нас.

„1 000 лева преди 10 години си бяха много пари“

Чували ли сте често този израз? Ако имаме 1 000 лева в банков депозит сега, за какво биха ни послужили след време? Отговорът на този въпрос се крие в два важни фактора – лихвата, която банката ни плаща, и инфлацията в страната, която грубо казано показва колко е поскъпнала потребителската ни кошница. Затова е важно да разпределим спестяванията си, така че да гарантираме едновременно тяхната сигурност и стойност в бъдеще.

Гледах Вълкът от Уолстрийт и знам как става

В съвременния свят всеки от нас има достъп до информация за инвестиционните пазари и може да развива любителски и професионално инвестиционния си нюх. На кого обаче бихме поверили бъдещето си? Важно е да се погрижим за спестяванията си и да потърсим съвет от професионалисти в областта. Професионалното управление на парите ни освобождава от ангажимента да търсим сами и ежедневно информация за заплахите за нашите спестяванията и ни дава възможност да черпим от знанието, опита и контактите на експерти, чиято лична консултация би била доста скъпо удоволствие.

От серията финанси за нефинансисти на УниКредит Булбанк.

Facebook comments