fbpx Кой е нашият клиент? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кой е нашият клиент?

етикети

Живеем в “интересни времена”. Казват, че от всички неща на света, най-справедливо бил разпределен акълът - всеки счита, че го има в излишък и с готовност го раздава на другите, с повод или без. В това отношение и ни е не правим изключение, но поне поводът е очевиден - глобалната криза се задълбочава.

Въпреки че има признаци за известно укротяване на темповете, с които основните икономически показатели се влошават, никой не се наема да прогнозира дали това е устойчива тенденция. Повече от очевидно е, че в тези времена, стратегията на фирмата трябва да бъде насочена към повишаване на ефективността й във всички аспекти - да постига повече от единица вложен ресурс. И тъй като увеличението на дейността е в сферата на мечтите за мнозина, остава единственият вариант - да бъдат оптимизирани разходите. Това, обаче, трябва да стане без паника или необмислени действия.

Както знаем от принципите на SWOT анализа, заплахите всъщност са скрити възможности. Възникналите трудности ще се окажат непреодолимо препятствие за едни и ще отворят нови възможности пред други, което ще създаде условия за преразпределение на пазара, понякога със значителен ръст за печелившите. Сега, повече от всякога, е особено важно да си зададем въпроса - кой е нашият клиент и от какво всъщност има нужда? Дали това, което предлагаме, съответства на тази нужда и дали сме успели да достигнем до него по най-ефективният начин?

Всички знаем известната мисъл “Половината пари, които давам за реклама, са хвърлени на вятъра. Проблемът е, че не зная точно коя половина!”. Ясно е, че съвсем без реклама също не става, но бъдете предпазливи - да не пожертвате Златната Кокошка в бързината. А кризата ще отмине, рано или късно.

Успешен бизнес!