Йордания - стара приказка в модерен вариант

Съвременна Йордания е светска, индустриална държава, която е отворила вратите си за инвеститори и туристи. Тя предлага стабилни икономически условия, свободни зони за бизнес, сигурност. За туристите арабската държава днес е още по-привлекателна с “новото чудо на света” - древният град Петра, както и приказните курорти на Мъртво и Червено море.

Йордания в цифри

Площ: 92 300 км?
Население: почти 6 млн. жители
Столица: Аман
Официален език: арабски
Парична единица: динар
Административно деление: Йордания е разделена на 10 ливи (провинции).
Население: Йорданците са араби с изключение на няколко малки общности черкези, арменци и кюрди, възприели арабската култура. Официалният език е арабски, но английският е широко използван в търговията и администрацията. Около 70 % от населението е градско. По-малко от 6 % от селското население е номадско или полунамодско. Повечето жители обитават райони, където валежите правят възможно земеделието.
Природа:
По характера на релефа
Йордания се дели на 3 части:
• Западнойорданско плато.
• Тектонската депресия Гхор, в която е Мъртво море, и нейното продължение Уади ал Араба.
• Трансйорданското плато.

Има залежи на фосфорити, калиеви соли, манганова, медна руда.
Сух субтропичен климат на изток, средиземноморски -
на запад със средна януарска температура 8-14 о С, средна юлска температура 24-30 оС, валежи 500-700 mm годишно.
Стопанство:
Селско стопанство 3 %
Промишленост 25 % - преобладават малки предприятия на хранително-вкусовата, строителната и текстилната промишленост.
Услуги 72 %
60 % от активното население е заето в селското стопанство.
• Растениевъдство: Пшеница, царевица, леща, зеленчуци, лозя, маслини, плодове, царевица, леща, цитруси.
• Животновъдство: Едър и дребен рогат добитък, камили.
Износ: фосфати, изкуствени торове, поташ, селскостопански продукти, промишлени стоки за Ирак, Индия, Саудитска Арабия, ЕС, Индонезия, Обединени арабски емирства, Ливан, Кувейт, Сирия, Етиопия.
Внос: петрол, машини, транспортно оборудване, храни, животни, стоки за бита.
Транспорт - шосета - 9,6 хил. км, от които 5,5 хил. км с твърдо покритие; ж.п. линии - 680 км. Единствено морско пристанище е Акаба. Международни летища - Аман и Акаба.
Туризъм
Годишно страната се посещава от 1,5 млн. туристи. От тях най-много са посетителите от арабските страни (1,13 млн.), след това от Европа (182 хил.), от Израел (161 хил.), от Азия, Африка и други страни. Туризмът в страната е втори по големина отрасъл, а е и втори по обмяна и внос на валута в страната. Всяка година Йордания генерира повече от
$800 млн. от туризма. Въпреки това специалистите твърдят, че отрасълът не използва целият си потенциал. Затова стратегията на правителството за разгръщане на туризма за периода 2004-2010 г. включва пряко обвързване на частния сектор с държавния и обществения. Насърчава се отварянето на семейни хотели, регистриране на квартири и ресторанти. За този период правителството отделя
10 % от БВП.
Йордания има ресурси за развиване главно на културен туризъм. Могат да се посетят много места, известни от Библията. Има почти 20 обекта в областта Бетани (Бетбара), свързани с живота и делото на Йоан Кръстител. Забележителностите, които привличат най-много туристи са Петра (158 хил за 2003г.), Яруш (110 хил), Алджун, Мъртво и Червено морета.

Една от агенциите, които организират бизнес и туристически пътувания е JOE travel: www.joetravelbg.com


Петра - новото чудо на света
Няма как да не си горд, когато в страната ти се намира едно от новите чудеса на света. “Мъртвият” древен град Петра, столицата на набатеите днес привлича милиони туристи. Разположен е в естествено укрепена планинска долина на източния склон на пустинята Вади Араба, в която се пресичат пътищата към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята.
Според библейските текстове областта на Петра е населена от хоритите, предшественици на едомитите, но не е сигурно, дали самият град се споменава в Стария завет. Най-старите археологични находки са датирани около VI век пр.н.е. Няма сведения за семитското име на града, а през елинистичния период той става известен с гръцкото име Петра (скала). Следват векове на разцвет и упадък. Част от Източната Римска империя, около 630 г. Петра е завладяна от мюсюлманите. По време на Йерусалимското кралство остатъците от града са завзети от крал Балдуин I и остават под контрола на кръстоносците до 1189 г.
На 6 декември 1985 г. Петра е включена от ЮНЕСКО в списъка на Световното културно и природно наследство. През 2007 г. бе обявен за едно от новите чудеса на света.

Аман - модерната столица
Столицата е разположена върху 19 хълма в северозападната част на страната. “Белият град” е получил прозвището си заради ниските къщи от бял камък. В града има и много административни сгради, търговски центрове и др. Така Аман съчетава западна и източна култура. За тези, които искат да се откъснат от запада е добре да посетят източната част на града - “Цитаделата” - храма на Херкулес, двореца на Омиад, двореца Басман, Византийската църква, Римския театър с 600 места, който все още се използва за представления, както и театъра Одеон, който се използва само за концерти.

История:
В древността Йордания е заселена от ханаанските племена.
7 в. - включена в Арабския халифат.
1918 - в Османската империя.
1920 - включена в британската мандатна територия Палестина.
1921 - отделена в мандатно емирство Трансйордания.
1923 - емирът на Хатимидите Абдулах се обявява за владетел (крал) на Трансйордания.
1946 - независимо кралство Йордания.
1949 - след Арабо-израелската война 1948-49 Йордания присъединява част от Палестина, превзема Ерусалим и западния бряг на река Йордан.
1952 - Абдулах е убит и крал става Хюсеин ибн Талал.
1967 - Израел завладява част от територията на
Йордания западно от река Йордан и гр. Ерусалим.
1982 - Йордания приема част от палестинските
бежанци от Ливан.
1991 - национална харта утвърждава плурализма.
1993 - преговори между Йордания и Израел.
1999 - след смъртта на крал Хюсеин синът
му Абдула е провъзгласен за крал.
Йордания е член на ООН от 1955.

В Аман има археологически и фолклорен музей, и музей на популярната традиция. Западната част изненадва с малките и стари къщи, които се превръщат в огромни търговски центрове и скъпи бутици.
Близо до столицата се намира Соленият град, селищата Фухей и Кан Заман, които предлагат преживявания в духа на йорданската традиция. В близост има и няколко древни замъка и селища, в които има традиционни магазинчета за занаятчийски продукти

Митнически изисквания
Няма ограничения по отношение на пренасяната валута. Чужденците имат право да внасят в Йордания до 20 кутии цигари и една бутилка алкохол.
Работа
Забранено е чужденци, влезли в страната с туристически визи да се наемат на работа. Чужденци могат да работят в Йордания само ако притежават работни визи.
Визов режим
Изисква се виза за български граждани. Тя се получава без проблем от консулството за един ден. Струва 32 $. Попълва се формуляр, нужна е снимка и копие на международния паспорт. Издават еднократни входни визи, шестмесечни многократни входни визи и шестмесечни многократни транзитни визи. Еднократната входна виза е с валидност две седмици, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление два пъти по три месеца. Ако лицето не продължи визата си по законния ред и остане в страната повече от две седмици, при напускането й заплаща глоба за всеки просрочен ден.

Адрес на Консулството на
Хашемитско Кралство Йордания

София бул. Янко Сакъзов 1, ет.1, ап.1
тел. 02/944 39 35
www.jordanhonconsulatebg.com