fbpx Peugeot 5008 – голямата лъвска прегръдка (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Peugeot 5008 – голямата лъвска прегръдка (ВИДЕО)

 

За двата прекарани заедно дни, големият лъв 5008 показа почти всички черти от характера си – мощен и впечатляващ като големите кораби на бургаската морска гара, уютен и в същото време просторен като красивия романтичен хотел, кацнал на високо с изключителна гледка към безкрая, елегантен, с фини дизайнерски решения като изискана вечеря в лятна нощ край брега на морето, озвучена от флейта и цигулка… Остана да покаже сърдития си нрав, когато излезе извън пътя, но това го запазваме за след два месеца, когато ще стягаме ските за зимните курорти.

 

Нашествието на SUV автомобилите е все по-явно. Подпомагани от все по-атрактивните предложения на производителите, клиентите обръщат сериозен поглед към този сегмент, който за 2016 г. в Европа бележи ръст от 21%. Всички тези „високи” возила отдавна не са машини, за да газим тежки терени (които в реалния живот просто няма, освен ако не сте тръгнали на офроуд състезание), а луксозни автомобили, пълни с много технологии, осигуряващи комфортно и сигурно пътуване, и в същото време възможности да стигнем до тези места, в които да останем сами със себе си и природата. Животът ни е толкова напрегнат, че убедена съм, всеки би дал много, за да бъде на самотен плаж или малка поляна, някъде в планината… Или както аз се „спасявам” всеки уикенд на вилата, до която последните 100 метра са елегантен офроуд, който е предизвикателство за доста седани и малки автомобили.

 

Позовавайки се на опита, който Peugeot вече има с модела 3008, „увеличи” щедростта на предложенията си и изкара на пазара най-големият си екземпляр - седемместния 5008. С елегантен, но типичен SUV дизайн, автомобилът носи изцяло визията на марката, както в екстериора, така и в интериора. И за да я видите по-отблизо, ви предлагам кратко ВИДЕО от часовете, които бяхме заедно с 5008.

Определено 5008 е много мъжки модел, но едва ли някоя дама ще се противи на силата и закрилата на един истински джентълмен. Освен това автомобилът се управлява изключително леко, а високата позиция на седене те прави господар на пътната джунгла. Изграден на модулната платформа EMP2, моделът е по-дълъг с 16,5 см от събрата си 3008, но тя му е дала възможност да събере 7 пълноправни седалки или огромен багажник, при конфигурацията с 5 седалки – 780 dm3. Допълнително пътническата седалка до шофьора може да се сгъва, така че си осигурявате 3,2 м дължина за товарене на дълги предмети. Сгъването и разгъването на третия ред седалки е едно от най-лесните изобщо при автомобилите, още повече, че те тежат по 11 кг и демонтирането им пък е безпроблемно дори и от жена. Обемът в автомобила допълнително може да се увеличи оптически благодарение на опционалния голям панорамен покрив.

 

Мястото около водача така е организирано, че прилича на капсула, в чийто център е той. Французите го наричат i-Cockpit. Инструменталният панел, който има възможност за персонализация на изгледа, чрез лесен бутон от волана, дава нужната информация. 8-инчов сензорен екран, разположен над централната конзола дава информацията за различните функции. Изключително оригинално, под формата на клавиши, те са дублирани по-долу и шофьорът много естествено и без да отклонява поглед може да борави с тях. Воланът е по-компактен, „отрязан” отгоре и отдолу, но пък е изключително отзивчив. Облицован с пълнозърнеста кожа, управлението с него е много приятно.

 

С пътен просвет от 236 мм, 5008 спокойно може да мине и през по-начупени терени.  Освен това структурата на купето е оптимизирана да поема удари, а в помощ на шофьора са системите ABS, ESP, разпознаване на знаците за ограничение на скоростта, активна спирачка за безопасност (Active Safety Brake) с предупреждение за риск от сблъсък (Distance Alert), много силно активно предупреждение при неволно пресичане на маркировката, което връща в платното за движение, система за активно следене на мъртвата зона, контрол на бдителността на водача. Разбира се и тук има адаптивен автопилот със стоп функция – настройваш на круизконтрол и автомобилът спазва дистанцията спрямо предния. За всичко това се грижи мултифункционална камера, която се намира в горната част на предното стъкло, в комбинация с 12 ултразвукови сензора, радар и две 180-градусови видеокамери.

 

5008 се предлага с богата гама от двигатели, които се съчетават с механична и автоматична скоростна кутия - EAT6 (Efficient Automatic Transmission). Тя се съчетава с двигателите 1,2 PureTech 130 к.с., 1,6 THP 165 к.с., 1,6 BlueHDi 120 к.с.и 2,0 BlueHDi 180 к.с.

Тестовият ни модел бе оборудван с бензиновия 1,6 THP 165 к.с. и пътуването ни беше повече от приятно – буквално на един дъх взехме магистрала „Тракия”, без грам умора и без грам несигурност в поведението на автомобила. Скоростната кутия наистина работи скоростно – превключването на предавките не се усеща, благодарение на технологията ‘Quickshift’ и с ново електрическо импулсно управление. А ако сте настроени за повече „power”, просто натискате копчето за режим Sport и получавате още повече динамика.

 

В зимните месеци ни остава да тестваме системата Advanced Grip Control, която адаптира автомобила и сцеплението към пътни условия извън асфалта. Тя върви в комбинация с гумите Mud & Snow (Кал и сняг), монтирани на 18-инчовите алуминиеви джанти с ексклузивен дизайн.

 

Стартовата цена на Peugeot 5008 започва от 45 260 лв. и в най-върховното си изпълнение може да достигне почти 90 хил., но за цена от около 60 хил. лв., каквато бе на тестовия автомобил, може да вземете отлично оборудване. Да не забравяме голямото предимство за България на този автомобил, че ползва данъчен кредит.