fbpx Планираното остаряване на продуктите замърсява планетата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Планираното остаряване на продуктите замърсява планетата

Едва 17,4% от електронните отпадъци за 2019 г. са били рециклирани. Това показва глобалният мониторинг доклад от 2020 г. на ООН за електронните отпадъци. В световен мащаб през същата година са били произведени рекордните 53,6 млн. тона електронни отпадъци, което е ръст с 21% само за 5 години, отчита още докладът. Тревожните новини за климатичните промени, изчезващите видове, вредата върху океаните от прекомерен риболов, замърсяването на планетата и много други негативни влияния върху биосферата ежедневно ни заливат от малките екрани.

Призовавайки за повече отговорност по отношение на устойчивостта, FOREO, шведската марка за красота, стартира екологична кампания по повод Деня на Земята (22 април), наречена „Правете продукти, които дълго да служат, не да се чупят“ („Make It Last, Not Break Fast“), като се изправя срещу една от често срещаните негативни практики на пазара за потребителска електроника – планираното остаряване на продуктите.

Начинът, по който компаниите трябва да проявят отговорност, е много прост – чрез това продуктите, които създават, да издържат възможно най-дълго. Така ще дадат приоритет на околната среда и потребителския интерес пред печалбите и честно казано, този подход е много по-ефективен от даренията и сертификатите за тях, зад които да се крият.

Може да има негативи в краткосрочен план, но в дългосрочен няма друг начин. Информираността за практиките за умишлено създаване на продукти, които бързо да се чупят, нараства, особено след като правителствата започнаха да задължават водещите производители да спрат умишленото понижаване на производителността на батерията или устройството, което е само един от примерите“, казва Борис Трупчевич, изпълнителен директор на FOREO.

Според Глобалния мониторинг доклад от 2020 г. на ООН за електронните отпадъци количеството им ще достигне 74,7 млн. тона до 2030 г. – почти удвоен тонаж само за 16 години. Данните показват, че това ще е следствие от по-високите нива на потребление на електрическо и електронно оборудване, краткия жизнен цикъл на продуктите и много ограничените възможности за ремонт. Също толкова тревожен е фактът, че само 17,4% от електронните отпадъци за 2019 г. са събрани и рециклирани, а съдбата на 44,3 млн. тона електронни отпадъци е несигурна.

Освен електрониката, един от най-трудните за рециклиране материали е пластмасата. Например, на пластмасовите четки за зъби са необходими над 400 години, за да се разложат на сметищата, което означава, че всяка пластмасова четка за зъби, създавана някога от изобретяването им през 30-те години до днес, все още съществува. Смята се, че всяка година по света се използват 3,6 милиарда пластмасови четки за зъби, докато средно всеки човек употребява около 300 броя през живота си.

Като отговор на тези тревожни цифри нов тип производство набира все по-голяма популярност, водено от пионери като FOREO, чиято aктуална гама от високотехнологични устройства като електрическата четка за зъби ISSA са проектирани с висока издръжливост и трайност – те са хигиенични, дълготрайни решения за многократна употреба, които могат да намалят консумацията на еднократни продукти за лична грижа като пластмасови четки за зъби и мокри кърпички, което прави марката по-екологична алтернатива.

Тревожно големи количества пластмаса и други опасни материали днес заливат океаните и това, което някога са били безкрайни зелени поляни, като към момента има над 500 пъти повече микропластмаси в океаните, отколкото звезди в нашата галактика.

„Във FOREO нашата мисия е да доставяме продукти с най-високо качество, които ще служат на нашите клиенти за години напред. Всеки продукт на FOREO се предлага с 2-годишна гаранция и 10-годишна гаранция за качество. Нашата идея е да произвеждаме по-малко продукти, които работят безпроблемно за по-дълго, като по този начин не поставяме допълнителен стрес върху околната среда и въпреки това наблюдаваме значителен ръст в нашия бизнес“, казва Трупчевич.

Прекомерното потребление директно води до свръхпроизводство и безмилостно превръща океаните и поляните ни в планини от токсични отпадъци. Подхранвано от потребителската култура, планираното остаряване на продуктите не само причинява необратими щети на нашата планета, но в крайна сметка не отговаря на реалните човешки нужди и води до повишено недоволство, което е доказано, че причинява епидемия от депресия и социални конфликти.