fbpx Потенциал за повече руски туристи у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Потенциал за повече руски туристи у нас

В Москва е издадена 300-хилядната българска виза за руски граждани от началото на годината. Това е 14% ръст в сравнение със същия период на 2012 г. Очаква се до края на 2013 г. страната ни да бъде посетена от над 600 хил. – това е повече от 30% ръст спрямо миналата година. Нужна е обаче по-голяма популярност на България като атрактивна балнео- и СПА дестинация в Европа на руския пазар.

С федералното Министерство на културата, към което е туризмът в Русия, вече са водени разговори за включване в училищните програми на исторически маршрути в България по пътя на руската бойна слава. През ноември тази година българският посланик е поканил руска делегация от същото министерство и от регионалните администрации да посетят България, за да се запознаят с потенциала й за развитието на културния туризъм. Ще бъдат набелязани конкретни обекти, паметници и маршрути, които да се предлагат на руския пазар. През април 2014 г. в България ще се организира със съдействието на МИЕ българо-руски форум, посветен на културния туризъм. Освен това делегации от руски региони, включващи техни ръководители и водещи туроператори, ще предприемат опознавателни турове из страната ни този септември. Целта е тя да стане приоритетно туристическо направление за тези руски области през следващите години.

Съществува неизползван потенциал за развитие на нови направления в туризма и за популяризиране на България в Русия като целогодишна дестинация, която предлага разнообразни форми на традиционен и специализиран туризъм, подчерта зам.-министър Ботев. В Русия например училищата изпълняват федерална програма, посветена на историята и патриотичното възпитание, която е с целево финансиране. Част от тези средства могат да се използват за организиране на тематични екскурзии по български исторически места.