fbpx Предизвикателствата пред пивоварите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Предизвикателствата пред пивоварите

Социалната отговорност на бранша, реализираните кампании за отговорна консумация и високото ниво на саморегулация на маркетинговите комуникации бяха във фокуса на вниманието на срещата на „Пивоварите на Европа” в Брюксел .

Европейските пивоварните са произвели 427 милиона хектолитра пиво за 2009 г. Количеството съответства на близо една четвърт от производството на бира в световен мащаб и в същото време генерира обща добавена стойност от 59 милиарда евро за година. Близо 20% от произведеното в Европейския съюз количество бира е за износ, а 60% от него е за държави извън пределите на Общността. Най-големите износители на бира са Белгия, Ирландия, Дания и Холандия.
Към момента в Европа работят 4000 пивоварни - от най-големите международни концерни - до семейните ресторанти със собствени марки бира. 95% от тях имат структурата на малки и средни предприятия. Въпреки периода на криза, пивоварната индустрия продължава да се развива. Доказателство за това са новооткритите през последните 2 години 267 предприятия за бира.
В България също има лицензирани 2 нови ресторанта, които варят пиво на място. Една от причините за този процес е фактът, че бирата се приема като традиционна общоевропейска напитка, която привлича все повече консуматори с естествените си съставки, с разнообразието си, включително на безалкохолни и нискоалкохолни брандове, и като питие, което отговаря на всеки вкус.
През 2009 г. отново лидер в продажбите на кехлибарената напитка е Германия с 89 милиона хектолитра, следвана от Великобритания – 49 милиона хектолитра и Полша – 35,8 милиона хектолитра. България е с годишна реализация от 5 млн хектолитра, което й отрежда 14 място в тази класация. Нашите съседи Румъния и Гърция са съответно с пазар от 17,6 милиона хектолитра и 4,4 милиона.
За последните 12 месеца пазарът на бира в страната има спад от 6 %, но въпреки това пивоварната промишленост продължава да обновява производственото си портфолио и вложенията в технологични иновации, машини и апарати. За първите шест месеца на годината инвестициите надхвърлят 20 млн. лева. Продължават и проектите за корпоративна социална отговорност, научните изследвания върху съставките на бирата и ефекта от умерената консумация на пиво.