fbpx Представиха иновативни решения за модернизиране на градовете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представиха иновативни решения за модернизиране на градовете

Представиха иновативни решения за модернизиране на градовете

150 специалисти по архитектура, градоустройство и урбанизъм събра първото издание на Холандския ден на зеления град в София. Конференцията беше инициирана от Посолството на Нидерландия в България и представи концепциите и опита на четирима холандски експерти, създавайки платформа за обмяна на знания и идеи за бъдещото устойчиво развитие на градската среда.

Специален гост на събитието беше Фриц ван Донген, Главен правителствен архитект на Нидерландия, който представи основните концепции на зеления град – устойчивата употреба на всяко градско пространство и превръщането на неизползваните такива в места с нова функция.
Според Ван Донген “Зеленият град е не просто една работеща зелена система, а много повече – съвкупност от екология, устойчивост и общество, хората около нас, с които живеем“.

Участниците в събитието се запознаха с многобройни добри практики и съществуващи успешни решения в Холандия, както и идеи за създаване и опазване на града като едно добро и здравословно място за живеене.
Втората част на деня премина в паралелни сесии, водени от холандските експерти, в които се включиха десетки български специалисти. По време на дискусиите бяха обсъдени различни решения на конкретни проблеми в областите „Озеленяване“, „Урбанизация и планиране“, и „Качествата и възможностите на водите в градската среда“.

„Не копирайте нищо, просто се възползвайте от наличните си богатства“ отправи послание към участниците Посланикът на Нидерландия Н.пр. Том ван Оорсхот. „Тук, в България, неформалните контакти са много интензивни, хората си помагат и това неминуемо ще доведе до успех“, добави той.

Facebook коментари