fbpx Предстои доброволческо почистване на Пирин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Предстои доброволческо почистване на Пирин

Предстои доброволческо почистване на Пирин

От 29ти август - 6 септември за 18-та поредна година доброволци ще почстват Пирин в района около х. Безбог - заслон Тевно езеро - х. Каменица (Беговица) - х. Пирин. За последен път в Пирин е чистено през 2012 г., а част от този маршрут е почистван от доброволци на „За Земята“ през далечната вече 2003 г. Това е и една от популярните през летния сезон туристически дестинации, където за съжаление все още има видни и по-скрити отпадъци от всякакъв вид.

Вече заявили желание да се включат в инициативата са над 40 души от цялата страна, сред който както „ветерани“ и дългогодишни участници в предишни почиствания, така и хора, които ще се включат в това приключение за първи път.

Дългогодишната кампания “Боклука в раницата”обхваща по-голямата част от високопланинските и труднодостъпни защитени територии на България. Идеята на кампанията е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно и разумно отношение към планината и природата.

Един от основните проблеми на хижите са използването на пластмасови чашки и чинийки за еднократна употреба, която често отива в хижарските печки, отделяйки високо токсични вещества в чистия планински въздух. Решението е лесно – използване на собствени съдове и прибори.

Ежегодната кампания се осъществява благодарение на дарения и доброволци. Средствата се набирани от хора, подкрепящи инициативата и „продажбата“ на тениски, канчета, торбички. Участниците в самото чистене заплащат такса участие от 10 лв., която отива във фонда за набиране на средства за следващото почистване. Срещу тази сума всеки участник получава места за свободно къмпингуване, вкусни вегетариански гозби, работни ръкавици и чували за боклук, както и безброй предвидени и непредвидени хубави мигове. От участниците се очаква е полезен и приятен доброволен труд, положителната мисъл, песен и събрани дърва за вечерния огън.


 


 

Facebook коментари