При финансови проблеми търсим помощ от семейството

При обсъждането на семейния бюджет, най-много българи се обръщат към членове на семейството си (64%), според проучване на ПРОФИ КРЕДИТ в Чехия, Словакия, Полша и България.

Българите (13%) по-често се обръщат към приятели за съвет в сравнение с чехите (12%), поляците (12%) и словаците (10%), а финансовите консултанти се ползват с най-ниско доверие сред гражданите на всички страни.

Резултатите от проучването показват, че при нужда, 28% от българите взимат пари назаем от членове на семейството, 29% от свои приятели. Десет процента от българите биха се обърнали към небанкови финансови институции и това е най-високият показател сред четирите страни – Чехия (6%), Словакия (5%), Полша (7%). Към банкови институции се обръщат 33% от българите, което е най-ниският процент в сравнение с Полша (40%), Чехия (40%) и Словакия (42%).

Чехите са най-предпазливи, когато става въпрос за кредити – една трета от тях изобщо не биха прибегнали до заеми. В България една пета от хората твърдят, че никога не биха взели кредит, а други 10% нямат проблем с това.

Интересно е, че българските граждани имат най-малко познания как да проверяват своя кредитен статус – 49%, в сравнение с 59% в Чехия, 61% в Словакия и 72% в Полша. 

Facebook comments